Urban: ”Pengarna ska användas”

Mitt i Umeås värsta hagelskur på länge ringde jag upp IBK Dalens sportchef Urban Karlsson för en intervju om det som hänt den senaste tiden.

Gårdagens försäljning av landslagsbacken Mattias Wallgren gav ny energi till kritikerna, som i vissa fall även kräver att Urban ska avgå.

Urban medger att förhandlingarna med Warberg var långdragna. Det var först när det femte budet kom som han accepterade prissumman.

– Vår ambition var hela tiden att behålla honom. Men Warberg har jagat hårt och Mattias blev mer och mer drivande i att lämna oss, och då får man börja fundera på vad som egentligen är rätt för klubben. Nu får vi leva med det här väl genomtänkta beslutet och hoppas att det blir bra, säger Karlsson.

Övergångssumman är inte officiell men det är ingen som helst tvekan om att det är den största i klubbens 22-åriga historia. Dessa pengar går nu rakt in i herrlagets kassa.

– Självklart ska pengarna användas till herrlagets bästa. Sedan får vi se om det är just nu vi slår till med någon spelare, eller om det blir vid ett senare tillfälle, det får framtiden utvisa, säger Karlsson.


Urban i sin roll som tränare i damlaget.
FOTO: VF-arkiv.

– Detta hjälper oss också att fortsätta att öka vår budget, vilket vi har gjort varje år över en lång tid. Vi är en förening som alltid legat plus vilket inte är självklart inom innebandyn, Örebro har lagt ner, Djurgården ska ha möte om sin framtid, och Caperiotäby har uttalat ekonomiska besvär – för att nämna tre, säger Karlsson.

***

IBK Dalens silly season beskrivs av många som den sämsta i klubbens historia. Spelartappen är blytunga och nyförvärvens klass i förhållande till vad som har förlorats är många kritiska till.

– Det är klart att det inte är kul. Alla vill självklart behålla de spelare vi har tappat. Men situationen är och har varit som den är. Jag kan inte vara arg på Johan Samuelsson, Jonas Svahn och Robin Nilsberth som flyttar hem. Jag har själv flyttat hem från uppdrag både i Sundsvall och Schweiz så jag vet hur det är. Det får man köpa. Sedan är det olyckligt att alla tre flyttar samtidigt, säger han.

Just att spelare har flyttat hem har Dalen fått lära sig mycket om genom åren. Ofta har värvningar skett utifrån – inte minst från utlandet. Konsekvensen av att spelaren i fråga oftast flyttar hem till slut är inget som gör att Karlsson tänker byta värvningsstrategi.

– Jag har svårt att se att vi skulle ha varit i slutspel så konsekvent som vi varit de senaste tio åren med bara lokala spelare. I så fall måste alla enas och spela i samma lag. Det vore hur coolt som helst att vinna ett SM-guld med bara spelare från Umeå. Men som det är nu är t ex några av Umeås bästa spelare i City och Thoréngruppen.

– Personligen tycker jag att det är kul att vi haft och har Norges bästa spelare genom tiderna hos oss (Ketil Kronberg), vi har haft Schweiz bästa spelare genom tiderna (Mathias Hofbauer) och vi har just nu Danmarks bästa damspelare (Cecilia Di Nardo) och dessutom en mycket lovande tjeck i Milan Tomasik. Som sportchef hoppas jag att Umeå-publiken uppskattar alla utländska importer vi har haft. Jag tycker det är en härlig krydda till laget, säger han.

Den senaste värvningen är Pontus Gustafsson från Visby. Han blir inte den sista värvningen för sommaren om Karlsson får som han vill.

– Pontus är en framtidsspelare precis som Svahn var för två år sedan och Samuelsson för fyra år sedan. Vi tror mycket på honom. Sedan kollar vi självklart vidare på fler alternativ. Fyra bra femmor och en komplett målvaktssida är vår målsättning och där är vi inte riktigt än, men det är en svår tid att värva in spelare nu och det gäller att hitta spelare som passar in, säger Karlsson.

Urban i samtal med Johan Anderson under den gångna säsongen. Den värvningen hade varit något…

***

Karlsson är medveten om att det florerar mycket kritik mot honom just nu. Trots det sitter han relativt lugnt i båten.

– Det har ju alltid funnits kritiker. Det har man lärt sig hantera efter åren som gått. Som exempel blev jag totalsågad när jag värvade Mattias Wallgren från division IV då han var 16-17, och likaså när jag värvade Filip Stenmark från Citys andralag. Jag kämpar på och bidrar med så mycket jag kan som en av många i föreningen, det går inte att lyssna på all kritik, säger han.

De som kritiserar allra hårdast ifrågasätter hur Urban Karlsson kan få sitta kvar på sin post efter att ha tappat så många bra spelare.

– Det är inte jag som ska svara på det, utan det är styrelsen i så fall som ska avgöra om jag gjort ett bra jobb eller inte. Jag har alltid upplevt ett bra stöd från styrelsen, spelare och ledare under mina år här, och när det har blåst lite mer så har stödet alltid varit större, säger han.

***

I går skrev jag ett inlägg om hur jag ser på Dalens chanser under året som kommer. Sportchefen delar min uppfattning om att kriga med näbbar och klor om slutspel är ett rimligt mål.

– Vi ska slåss och kriga för slutspel både med herrarna ocn damerna. Sedan har vi något riktigt roligt att se fram emot med Champions Cup. Att få arrangera en sådan drömturnering är enligt mig det största som hänt innebandy-Umeå, säger han.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *