Iksu är igång: ”Känns kanon”

Vi har kommit till veckan när många innebandylag kör igång inne i hallarna.
(Det man i hockey kallar ”gå på is”, i fotboll ”kalvar på grönbete” och i innebandy ”gå på golv”)

Så är även fallet i mästarklubben Iksu. I går hade laget återsamling efter flera veckors individuell träning.

Jag ringde upp Therese ”Mini” Andersson för att fråga upp om stämningen, hennes egen träning, och hennes förväntningar på det som komma skall.

– Det kändes kanon att träffa alla igen. Vi kommer köra hårt direkt eftersom det är rätt få veckor kvar tills det drar igång på allvar med Europacupen, säger hon.

Hennes förra försäsong spolierades på grund av skadan i knäet. Nu är hon tillbaka – och hon har, tro’t eller ej, saknat försäsongsträningen. I och med det konstaterandet spär hon på myten om hennes enorma träningsvillighet.

– Denna sommar går inte att jämföra med den förra. Det känns fantastiskt och jag är jätteglad att kunna köra på ordentligt. Jag har njutit, säger hon (på fullaste allvar!).

Skadan ifjol har viss påverkan på den ovanligt positiva inställningen till försäsongen.

– Det är tråkigt med skador men man får ut något bra av det också. Man lär sig att uppskatta saker. Man kan inte ta för givet att man ska kunna köra en hel försäsong. Sedan vet man ju att det jobb man lägger ner under sommaren kommer att löna sig under den långa säsongen, det gör det hela lite lättare, säger Andersson.

”Mini” startade av naturliga skäl den gångna säsongen trögt. Storformen innan skadan lyste med sin frånvaro inledningsvis. Men ju längre säsongen gick desto bättre blev hon. I slutspelet och i finalen tillhörde hon Iksus bästa spelare och hon belönades dessutom med en landslagsplats.
Att det gick så bra i slutet på säsongen hade dock ingen påverkan på beslutet att köra på en säsong till.

– Jag hade bestämt tidigt att jag skulle ge det ett år till med en hel försäsong i ryggen, säger hon.

Iksu hade med åtta spelare i den senaste landslagstruppen. En av dessa var Therese Andersson. Men landslaget är inget hon funderar nämnvärt på.

– Det tänker jag inte alls mycket på. Det är en bonus om det blir så. Jag tänker bara fokusera på att göra så bra ifrån mig som möjligt i Iksu och om förbundskaptenerna tycker att det är tillräckligt så blir det bara som en stor bonus för mig, säger hon.

***

Jag förstår henne. Om jag spelade i Iksu hade jag haft fullt fokus på att först och främst platsa i det egna laget. Konkurrensen är mördande i den väl sommarförstärkta truppen. Deras tredjekedja skulle definitivt kunna vara den ledande formationen i många andra lag i serien.

– Jag hoppas att alla triggas av det. Vi har en stark trupp och riktigt tuff konkurrens men det gäller att vi kan vända det till något positivt. Vi kommer att kunna ha potentiella matchvinnare i varje formation, säger hon.

Just den biten är något jag förundras över inom Iksu. Hur de kan ha så pass bra stämning i laget trots så många bra spelare. Det kan låta som en märklig ekvation om man aldrig har varit i ett lag själv – men det normala då man har för många bra spelare är att det tenderar att bli gnäll om lite speltid, obefintlig powerplay-tid, och så vidare… ”Ju fler kockar, desto sämre soppa” eller vad man nu säger.

– Vi har faktiskt varit förskonade från den typen av problem tycker jag. Vi kör mycket på tre femmor vilket underlättar det hela, och det leder också till en av våra främsta styrkor – att vi kan hålla högt tempo hela matcherna, säger hon.

***

När Iksu hade guldfest någon dryg månad efter festen i Malmö undrade jag och många med mig om de redan firade in guldet för säsongen 2012/13.
Så var inte fallet – men jag hade inte anklagat klubben om de hade gjort det. Så pass stora guldfavoriter är den orangea maskinen för mig – men Therese Andersson hittar i alla fall igen ett par konkurrenter.

– Mora kommer absolut att vara bra. De har fått behålla mycket och samtidigt kryddat med Kristoffersson. Rönnby kommer garanterat vara revanschsugna och Djurgården (om de nu överlever) får man alltid räkna med, säger Andersson.

Men trots bra konkurrenter så talar ändå det mesta på att Iksu har en fantastisk säsong framför sig med bl a stundande Champions Cup (3-7 oktober). Mycket talar även för att laget spelar ännu en SM-final i Malmö.

– Den främsta orsaken att jag fortsätter ett år till är glädjen. Sedan är det klart att Champions Cup på hemmaplan är en jättemorot, men det viktigaste är att jag fortfarande tycker att det är så pass kul att spela. Jag har ju till och med längtat efter försäsongen, och när man väl har upplevt hur det är att vinna guld tillsammans vill man göra allt för att göra det igen, säger hon.

 

2 kommentarer

  1. Det man kallar i innebandy ”gå på golv”. Går på golv gör folket hela dagarna. Låter inte speciellt coolt, bättre kan du och jag vet att det inte är vanligt att folk säger så inom sporten heller. Bättre kan du!

    • Det var det som var tänkt. Att håna det faktum att vi inte har något uttryck. Vi måste ta gemensamt ansvar och komma på ett. Har du någon idé?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *