RIG knep extrapoängen i derbyt

Under onsdagskvällen så drabbade akronymerna TBS Umeå och RIG Umeå samman i årets första derby i division 1 norra Norrland. En match där förhandsfavoriterna RIG efter en stark comeback i den tredje perioden till slut vann efter förlängning, 5-6 (2-2, 2-0, 1-3, 0-1).

Innan matchen var det nog få som trodde att nykomlingarna TBS skulle ha vidare mycket att hämta i det som för dagen var lagets hemmahall, Elofssonhallen. Man parkerade, tillsammans med Kiruna AIF, på sista plats med noll poäng efter två omgångar. RIG Umeå, å andra sidan, hade slagit såväl Hudik/Björkberg och det Runsten som ganska enkelt monterade ned TBS i Gävle under den senaste omgången.

Det var även RIG som inledde starkast. TBS målvakt Johan Bernmark, väldigt duktig för dagen, inledde tidigt med att rädda en straff men fick ett par minuter senare se sig besegrad av RIG:s Sebastian Degeryd som sköt 0-1 för gästerna. Degeryd som så sent som förra veckan fanns med i den U19-trupp som förbundskapten Fredrik Holmgren tog ut förra veckan.

En ledning som blev kortvarig. Daniel Nygren hittade från favoritpositionen bakom kassen fram till Rickard Öberg som tryckte in kvitteringsbollen bara en och en halv minut efter RIG:s ledningsmål. Lagen gjorde följdes åt med ett mål var resten av perioden – en period som således slutade 2-2. En period som precis som resultatet säger var en jämn historia.

I andra perioden visade Samuel Karlsson upp snajperfärdigheterna med två mål. Två mål som blev de enda i den andra perioden. När Rickard Öberg, återigen framspelad bakifrån mål av Daniel Nygren gjorde 5-2 med bara tio minuter kvar av den tredje perioden kändes en skräll väldigt, väldigt nära… men man får aldrig räkna bort RIG som är fantastiskt i medgång. Mellan 14.13 och 17.48 i den sista perioden gör man tre mål fram till 5-5 – och en tidigare anonym Albin Sjögren, som väldigt bra hölls bevakad och poänglös länge – gör två assist under dessa tre mål.

I förlängningen avgjorde RIG med blott åtta sekunder kvar att spela. Det efter att man tagit ut målvakten(!). Sebastian Degeryd smaskade in segermålet – hans tredje för aftonen.

***

Väldigt imponerande av TBS att knipa en poäng mot RIG. Trodde att de snabba ynglingarna skulle vinna rätt enkelt; samtidigt är man ett ojämnt lag och i ett derby kan allt hända. Poängen TBS tar hade – och skulle kanske – kunnat vara tre med tanke på att man leder med så kort tid kvar av matchen.

Samuel Karlsson gör två baljor för TBS. Att få igång honom är vitalt för dem. Hans spetskvalité i just målskyttet kan komma vara avgörande i många matcher.

Bloggfavoriten Daniel Nygren stod för två fina assist från favoritpositionen bakifrån mål som (nästan) bara han kan. Tycker det är en fröjd att skåda Nygren spela innebandy, även om han kanske kan avlossa bössan lite oftare (svårt/dumt att göra det bakifrån mål i och för sig).

Albin Sjögren var svag igår, även om TBS måste krediteras för sin bevakning av storstjärnan. Trots den goda bevakningen står han ju ändå med två viktiga målpassningar till mål som i slutet av matchen räddar matchen för RIG.

Vackert av RIG att plocka ut målvakten och avgöra i förlängningen. Man har inget att förlora på att göra just det varför det ofta är en god idé när förlängningar lider mot sitt slut.

Johan Bernmark bra i kassen. Kommer som jag nämnt tidigare att bli väldigt viktig – att ha en bra målvakt kan precis som i fallet Samuel Karlssons målsinne ofta vara skillnaden mellan vinst och förlust.

Sebastian Degeryd klev fram när RIG behövde det som mest igår och blev hjälte med sina tre mål och en assist. Han har sett väldigt bra ut hittills och U19-uttagningen kom som ett brev på posten.

Redan imorgon så spelar TBS Umeå igen. Den här gången åker man till Örnsköldsvik för en otroligt viktig match i Skyttis Arena.

RIG Umeås målskyttar i derbyt mot TBS: Isak Julkunen, Sebastian Degeryd och Tor Bornedal-Samils.