Fröberg: ”Jag är ruskigt besviken”

Efter att ha sett klart Chelsea – United (där domaren minst sagt hamnade i fokus) cyklade jag på chans till Exel Arena för att se slutet av Umeå City – Balrog.

På väg dit i kylan tänker jag ”Hur dum är jag som åker dit för att se tre minuter?”

När jag kommer in i hallen står klockan på 18.12. Balrog leder med 6-5 efter en imponerande upphämtning.

På 19.53 ska Peter Reinholdt passa bakom mål till Emil Johansson. Bollen tar på domarens fot och över sargen. Typiskt.

(Vad hade hänt om passen gick fram i första läget?)

Det blir tekning i hörnet. Balrogs tekare Matte Hagert blir bortplockad för att han tjuvar. Därefter blir kapten Fröberg bortplockad. City får då, helt enligt regelboken, ett frislag.

Reinholdt väggspelar med Emil Johansson och skickar sedan upp en dålig passning sarg upp. Så pass dålig att delar av Balrogs bås börjar fira in segern.

Men Mattias Hedlund ger inte upp. Han skickar en låååång pastej ner mot Emil Johansson som står bakom målet. Emil knackar in bollen påpassligt på vinst och förlust (misstänkt hopp och misstänkt hög klubba) och väl där knackar Reinholdt in bollen på volley (med misstänkt hög klubba).

Situationen blir än mer anmärkningsvärd av att klockan står på 20.00 precis när bollen går in i mål. Målet godkänns.

Väl i förlängningen vinner City av bara farten efter en fin individuell prestation av Albin Andersson.

Det tveksamma kvitteringsmålet rörde upp en hel del känslor. På Twitter har flera av Balrogs spelare och många andra innebandyprofiler benämnt det hela med ord som ”skandal” ”korruption” och ”rån”.

Jag ringde upp Balrogs lagkapten Håkan Fröberg för att få höra hans syn på matchen.

– Jag är så ruskigt besviken och frustrerad. Man vet knappt vad man ska säga. Många pratar om att målskytten hade hög klubba men från vår synvinkel är det passningen in som är det värsta. Han hoppar samtidigt som han slår passen i midjehöjd, suckar han.

– Vi gör en grym sista period och det kändes verkligen som att vi hade dem. De orkade inte på slutet kändes det som. Sedan slutar det så här. Det är skittråkigt, fortsätter han.

Favorittippade Balrog har även tidigare under säsongen tappat dyrbara poäng. De är nu sex poäng bakom Sirius. Ingen katastrof – men laget har knappast fått en drömöppning.

– Så är det. Vi har gjort ett par sämre matcher. På bortaplan har vi sett ruskigt bra ut men hemma har vi varit sådär. Nu har vi halkat efter lite men jag ser ändå oss som ett topplag, liksom Umeå, och man kan bara hoppas att det här inte avgjorde hela säsongen när man tittar tillbaka på den, säger Fröberg.

***

Den här händelsen har även rört upp många andra frågor. T ex om domarna ska få döma lag från sin hemstad. Så var fallet i båda allsvenska matcherna för dagen.

Moras tränare reagerar stenhårt på detta på deras hemsida.

”Förbundet borde ha en rejäl avhyvling eftersom man har satt lokala domare från Umeå till denna match, det känns rejält ”Kalle Anka” när man får döma sina polare!!!”
Anders ”Kazzi” Karlsson.

Intressant att han tycker att vi är polare med domarna.

Är man kompis med alla som kommer från samma stad?

Är alla våra nyförvärv utifrån kompis med domarna från Umeå?

Är alla som spelar i City och Thoren polare med dessa två domarpar?

Nej. Nej. Nej.

Men jag vill heller inte nonchalera frågan om domarna ska få döma lag från sin hemstad. Samtidigt tycker jag man kan ha lite bredare perspektiv än Moras tränare. 

Mer om den frågan imorgon.

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *