Umeå City vann två poäng

Umeå City tog idag mot toppkandidaten Balrog från Botkyrka, Stockholm. En match där City lett med såväl 4-1 som 5-3 till slut slutade 7-6 (0-0, 4-3, 2-3, 1-0) efter förlängning. Det sedan Albin Andersson vackert lyft in bollen i mål 1.04 in i förlängningen. Men det var ett tursamt City som fick med sig två poäng idag, och efter matchen lär det talas mer om Citys tveksamma kvitteringsmål än om de två poängen.

***

Efter en mållös förstaperiod gick hemmalaget snabbt ifrån till klara 4-1. Två mål i power play föregicks av den fina ledningen – men då hände något. City drog på sig onödiga utvisningar; Christoffer Sjöström protesterade mot ett domslut, Emil Johansson låg ned och spelade – och plötsligt hade Balrog häng igen. 4-3 var resultatet inför den sista perioden – där City tidigt klev upp till tvåmålsledning igen efter vackert spel mellan Emil Johansson och Erik Nilsson. Den senare hängde dit bollen från nära håll.

Här hände dock något igen. Balrog började spela mer på chans och satsade på en hög, hög press. En taktik som blev lyckad. Mellan 10.43 och 13.45 vände nämligen Balrog steken helt när man stack upp och gjorde tre mål. Ledning 5-6 för gästerna med mindre än sju minuter kvar att spela.

18.15 begärde Umeå City time out och tog ut målvakten Simon Brändström. Något som skulle visa sig lyckosamt. Trots att man knappt skapade några egentliga farligheter så kvitterade laget då klockan stod på 19.59! Emil Johansson skickade in bollen från Gretzky-position bakom mål och efter några märkliga studsar nådde bollen till slut Peter Reinholdt som (med misstänkt hög klubba) pangade in bollen – på volley – i målvaktens första kryss.

Ett upprört Balroglag omringade, med all rätt, domarna efter målet. Visst kändes det som Reinholdts klubba var hög.

I efterföljande förlängning avgjorde alltså pigge Albin Andersson med ett vackert mål.

***

City hade väldigt tur att komma ifrån matchen med två poäng. Tyckte det var rätt tydligt att Reinholdts blad var rätt klart över knät. Surt för Balrog förstås, som såg ut att ha väldigt bra koll då City hade tagit ut målvakten. I förra omgången förlorade man onödigt mot Järfälla och idag tappar man två poäng i sista sekunden. På fem matcher har man tagit åtta poäng, och det är för lite för ett lag som tänkt ligga i toppskiktet av tabellen.

Märkligt uppträdande från Citys tränare under Balrogs vändning. Från läktarposition såg det ganska tydligt ut att Balrog stod väldigt högt och chansade med hela laget, men ändå behöll man att spela med ett väldigt långt lag vilket satte backarna i prekära situationer. Time outen – som kom långt efter 5-6-målet – borde förmodligen redan ha kommit när Balrog kvitterade, och inte när tiden för att kvittera var så knapp. Det eller åtminstone en förändring i spelet, och då tänker jag primärt på mötande forwards istället för att ha anfallstrion nere vid Balrogs mål. (Så kändes det för mig i alla fall)

Ja, ärligt talat förtjänade man nog inte två poäng idag. Att ha litet tur känns däremot nödvändigt om man ska vinna den här serien. Blir en riktigt, riktigt intressant match mot Sirius om två veckor. Hade man förlorat idag och förlorat där hade det varit väldigt tungt. Nu kommer en eventuell förlust mot Sirius inte svida lika hårt som den skulle göra om man förlorat här. Sirius tappade trots allt poäng även de idag då man vann i förlängning mot tajta Duvbo (3-4).

Emil Johansson hade väldiga problem med studsar idag, men gör trots det fyra assist (samtliga ur Gretzkyposition bakom mål, vackert). Han har nu 22 poäng på fem matcher, och ja… det kommer bli ruggigt intressant att se hur många poäng han landar på till slut.

Vill dock hävda att hela City kan bättre än vad de visade idag. Man lär nog grubbla över de där tre målen man släppte in i mitten av tredje perioden.

***

Balrogs Mathias Hagert är en som inte var nöjd med domarduon efter matchen. Även målvakten Johan Gustawsson var upprörd. Kalle Berglund kallar det ”tidernas skandal”. (Det är länkar till Twitter)

Och ja, jag förstår dem. Sista minuten, och då kanske framför allt sista tio sekunderna kändes märkliga. Målet är bara en del i detta: City har bland annat ett frislag som föregår målet som var minst sagt tveksamt.

Det talas om att Balrog filmat slutet av tredje perioden. Klippet kommer komma upp här så fort vi får tag i det.