Helgsummering (H1)

Här kommer rapport från helgen i herrarnas division 1. Under helgen var samtliga tre Umeå-lag i spel – och det blev tre poäng för samtliga.

***

Vi börjar med TGC (eller gentlemannaklubben, som jag gillar att kalla dem). Under lördagen tog man emot norrbottniska IBK Luleå i EXEL Arena, en match som kom att bli väldigt tajt med ett VÄLDIGT sent avgörande för TGC. Till slut vann man med 4-2 (0-1, 2-1, 2-0) efter att Erik Lundberg skjutit det matchavgörande målet endast fem sekunder före slutsignalen av ordinarie tid. Jim Johansson, två poäng och en tvåa för hårt spel under lördagen, fastställde sedan slutresultatet genom att lyfta in 4-2 i tom bur då det stod 19.58 på klockan. Två mål på tre sekunder alltså!

TGC låg under med såväl 0-1 som 1-2 under matchen men kom starkt igen till att vinna mot jobbiga IBK Luleå. Ett styrkebesked psykiskt att nöta ner Luleå och komma ifrån EXEL Arena med tre pinnar.

Mattias Öster Waara hade tre poäng och Mattias Mattsson gjorde 1+1.

Ett TGC man faktiskt kan argumentera går som tåget hittills. Efter fem omgångar har man lika många poäng som Hudik/Björkberg och Skellefteå IBK. Det finns ingen som kan ha trott det innan säsongen… men det blir spännande att se hur länge man kommer hålla uppe det. De två kommande matcherna har man Brunflo och TBS – två matcher där man kan komma ifrån med sex poäng.

***

TBS Umeå följde upp den fina insatsen mot RIG i onsdags med att fortsätta poängtåget – och ta lagets första seger för säsongen. Det i bortamatchen mot Örnsköldsvik där segersiffrorna skrevs till 5-9 (2-2, 1-4, 2-3).

Efter en jämn förstaperiod där lagen hade ungefär lika mycket chanser sprang TBS ifrån i den andra perioden då man under en tiominutersperiod gick ifrån till 2-6. Örnsköldsvik kröp stegvis närmre men kom bara så nära som 4-6 innan förre Örnsköldsvikspelaren Oscar Lundin dödade matchen med två snabba mål.

Även John Jonsson, som för dagen var inlånad från Thorengruppen tillsammans med just Lundin och Viktor Borg, sköt två mål. I övrigt var det idel enpoängspelare i bortalaget.

Bra jobbat av TBS att kriga ner Örnsköldsvik på bortaplan. Ett Örnsköldsvik som fått tillbaka viktige Anton Byström och som sedan dess sett ut som ett annat lag. Byström har gjort 14 poäng på fyra matcher hittills i år.

Lägger ingen värdering i det, men visst är det en fördel för TBS att kunna låna in spelare från Thorengruppen. Spelare som John Jonsson är högkvalitativa i ettan och kan många dagar vara skillnaden mellan vinst och förlust.

Viktig hemmamatch nästa helg för TBS mot Kiruna. Kan tänka mig att de går in med bra känsla inför den matchen och bör vara litet av favoriter även om Kiruna i helgen faktiskt slog Wibax på bortaplan.

***

RIG tog under fredagskvällen emot toppkollegan Skellefteå IBK. En match där RIG för ovanlighetens skull (inte) var inblandad i en målrik drabbning, men som man vann med 12-9 (5-4, 4-3, 3-2).

Lagen följdes åt i första perioden men i andra ryckte RIG från 5-4 till 7-4 efter två snabba mål från Albin Sjögren. Skellefteå fick visserligen ett gyllene läge att komma i kapp när Sebastian Degeryd vid ställningen 8-6 utvisades fem minuter för hårt spel. Power play-spelet blev dock inget vidare lyckat, utan slutade faktiskt 1-1 sedan Adam Persson hängt en straff för gymnasieeleverna. 9-7 där och inför sista – en sistaperiod där RIG lyckades hålla undan och vinna matchen med 12-9.

Albin Sjögren gjorde sex poäng och var förstås väldigt tongivande till segern. Hans kedjekamrat Filip Persson gjorde tre poäng medan Isak Julkunen sköt två mål.

Väldigt imponerande av RIG att manövrera ut och göra så många mål på defensivt erkänt starka Skellefteå IBK. Just nu är man en poäng efter just Skellefteå som leder serien just nu – men då har man en match färre än dem. Ska bli väldigt spännande att följa RIG. Fortsätter man så här kan man vinna hela serien… fast erfarenheter kring laget säger mig att oväntade poängtapp kommer att komma.

***

Övriga matcher i herrettan:

Hudik/Björkberg – Jemtland 10-6
IBK Runsten – Brunflo 9-1
Wibax Piteå – Kiruna AIF 5-9

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *