Ett inlägg i domardebatten

Jag brukar försöka undvika att skriva om saker som jag själv varit inblandad i men efter den senaste tidens domardiskussioner hit och dit kan jag inte låta bli.

Det var efter söndagens båda allsvenska matcher, som båda dömdes av domarpar med Umeå-anknytning, som diskussionerna tog fart på allvar.

KAIS Mora förlorade mot oss med 11-7. Efter matchen skylls förlusten helt och hållet bort på en ”urusel domarinsats” och ett motståndarlag som ”knuffar i ryggen, håller fast och låser klubbor”.

”Hade domarna haft en rimlig nivå hade vi vunnit”

Visst. Det var mycket utvisningar i matchen och självklart kan man diskutera vissa av dessa. Så är det ju alltid. Det är ju en bedömningssport.

Jag kan också förstå att Mora känner frustration, men vad Karlsson verkar glömma bort är att vi vann spelet i 5-mot 5 också med 5-4. Då är jag ändå snäll som räknar ett av Mats Jonssons mål, blott 5 sekunder efter avslutat powerplay, som ett powerplaymål.

Mora gjorde med andra ord fyra mål i 5 mot 5, två i powerplay och ett i 6-mot 5 i slutet.

Men tränaren Anders Karlsson har bestämt sig. Det är domarna som ska beskyllas för förlusten i Dalademokraten.

Även på lagets hemsida skylls förlusten på domarna.

***

Det tolkar jag som att det var omöjligt för Mora att spela bättre än vad de gjorde.

Men när vi kommer 2-mot 0 i spel 5-mot 5 och gör 9-6 så har Mora begått egna misstag. Ett annat misstag utan domarnas påverkan är när målvakten kastar bollen rakt i gapet på oss vilket i sin tur leder till vårt 4-1-mål.
Mora gjorde säkert fler än två misstag i matchen.

OAVSETT hur kassa och urusla domarna har varit så kan man alltid rannsaka sig själv och lagets prestation. Det är det perspektivet jag saknar i Karlssons utalanden.

Han fortsätter:

– Jag fattar inte hur man kan låta två Umeådomare som har vuxit upp tillsammans med killarna (?!?!) i deras lag döma den här matchen. Det är ”Kalle-Anka-nivå” på det, och domarna erkände till och med efteråt att dom var dåliga och gick på hemmalagets filmningar, menar Karlsson.

Så Karlsson menar alltså att jag och mina medspelare har vuxit upp tillsammans med Vilhelminasonen Joakim Hagy, född -71, 23 mil ifrån mitt barndomshem, och Erik Johansson, född -78 i Umeå.
I så fall är det bara att gratulera mig själv till två nya barndomsvänner som jag inte visste om.

Problemet är också att de närmsta domarna i övrigt kommer ifrån Dalarna (Ludvika) eller Stockholm. Om ett sådant par ska döma i Umeå så passerar man matchens budget med fem gånger pengarna. I så fall måste serieavgiften höjas nämnvärt.

Man är i så fall garanterad andra domare från en annan ort – men det behöver ju nödvändigtvis inte vara bättre domare för det. Det enda som är säkert är att det blir mycket dyrare.

***

Förutom att skylla på domarna passar även Karlsson på att berömma sina spelare för deras förmåga att ”vända andra kinden till”.

– Killarna ska ha cred för att dom orkade bita ihop och vända andra kinden till. Trots att domarna var urusla.

Som vän av bibeln gillar jag ju bibliska referenser men jag tror tyvärr inte särskilt många som såg matchen i Exel Arena kan hålla med om att KAIS Moras spelare bet ihop och vände andra kinden till.

Som jag ser det så kan vi kan bara vara tacksamma att Mora la mycket av sitt fokus på fel saker i matchen mot oss.
De är ett ruskigt bra lag med mycket talang, framförallt offensivt, och de har tveklöst några av seriens bästa spelare i truppen.
Vissa av spelmålen de gör mot vårt uppställda försvar är det bara att lyfta på hatten för. Fantasin i anfallszon är rolig att skåda med snurrpassar hit och dit och om de hade fokuserat mer på att spela och ha roligt så tror jag vi hade fått en riktigt svettig dag.

***


Therese Edin och Frida Nilsson är två unga domare från Umeå som siktar högt.
FOTO: Erik Åström.

Men varför skriver jag då detta inlägg?

Det enkla svaret är för att jag har blivit less.

Less på att höra bortförklaringar, less på att folk skyller på domaren, less på att vi spelare inte kan bete oss på planen.

När vi inte längre kan njuta över matcherna utan i stället måste värna om vårt lag efteråt så har vi förlorat. Sporten har förlorat.

Jag har själv varit domare och slutat på grund av att det till slut inte gav mig någonting.
När vi dömde bra fick man väldigt sällan höra det. Om man begick ett misstag kunde man nästan alltid räkna med att bli utskälld av någon. Detta är mina personliga erfarenheter.
Det skedde inte bara i seniorsammanhang utan även av pojk- och flicktränare.
För att inte tala om alla okyliga föräldrar som finns där ute.

Mitt värsta domarminne är nog när en förälder kommer ner och skäller ut oss efter matchen för att vi hade missat en nick.
En 10-åring i motståndarlaget hade nämligen fått ett hårt slagskott rätt i pannan…

Om utvecklingen fortsätter så här så lär vi väl till slut inte ha några domare kvar.
Utan domare blir det svårt att spela matcher.

Något måste med andra ord göras. Som spelare kan man ju alltid göra en ”man-in-the-mirror” alá MJ.
Hur kan JAG bidra till ett bättre klimat på planen?

Från förbundshåll runt om i Sverige skulle jag önska en fortsatt ökad satsning på domarna. Jag vet att det redan jobbas febrilt på detta, men på något sätt måste det bli mer attraktivt att döma.
Bättre betalt? Fler förmåner? Ja, det skulle underlätta.
Men framförallt skulle ett bättre klimat gentemot domarna från lagen och spelarna underlätta utvecklingen.

Drömmen vore ju att varje stad hade gott om domare som kunde döma matcher av den här digniteten och uppåt. På så vis slipper man döma lag från sin egen stad.
Skellefteå eller Örnsköldsvik skulle t ex ha kunnat bidra med domare i söndagens matcher om det hade funnits några.

Men förmodligen sitter problemet i ett tidigare stadium.
Det måste bli roligt att döma också. Man måste bli väl bemött från START och slippa utskällningar från ogenomtänkta föräldrar som tar sitt barns match på alldeles för stort allvar. Jag vill inte ens veta hur många domare som tappar suget alldeles för tidigt på grund av detta.
Här i Umeå finns ett skrämmande exempel när en ungdomstränare lägger ut en bild på ett socialt medium på en ung domare och säger något i stil med:

”Jag trodde jag hade träffat de största idioterna i stan men tydligen inte”.

Alla har alltså ett ansvar för att det ska bli bättre. Inte bara jag, verkligen inte bara KAIS Mora (som det kanske ser ut som i det här inlägget), utan ALLA.
Tränare, ledare, spelare, publik, föräldrar.

Jag kan bara önska lycka till.

11 kommentarer

 1. Antingen måste tränaren avgå, eller så måste tidningen följa med på nästa match för att skriva en korrekt artikel om deras matcher. Aldrig läst något så sjukt i tidningen någon gång, Mora är det osportsligaste laget jag sett i Exel Arena detta år. Hotade att spöa folk i publiken, kallade var och varannan spelare på planen för otrevligheter. Bobby som ska vara en sådan förebild för kidsen i Mora antar jag? hoppas jag att han kan uppföra sig på hemmaplan iaf. Skrattretande pinsamt av denne ”tränare”.
  Mora var nog spelförande i dåligt uppförande, men inte i att spela innebandy.

 2. Efter första perioden så gick jag förbi tränarna i Mora och de stod och diskuterade vad de skulle förbättra och hade skrivit upp 3 punkter: först på listan stod med stora bokstäver: FOKUS PÅ RÄTT SAKER!

  Det var mkt mkt slag i sargen och vredesutbrott efter byten matchen igenom från deras sida.. Så vända kinden till vettifan om dom gjorde alltså. Gnälligare än P97-98

 3. Klockrent inlägg Jacke ! Kan bara hålla med till fullo. Och ändå var det ju första gången i karriären som Zacki skyllde förlusten på domarna:) 🙂

 4. Man hoppas ju att klubben där den pinsamme ledaren finns agerar kraftfullt. Uttalandet är ju otroligt idiotiskt.

 5. Kom på en grej till. ”Kazzi” Karlsson kan nu lägga till tre nya punkter till sin CV:

  1. Far med osanning
  (kan med 99,99 % säkerhet påstå att det inte finns någon aktiv inom innebandy, eller annnan idott för den delen,som aldrig skyllt förluster på domaren)
  2. Skyller förlust på domarna
  3. Uppmanar sina spelare att uppträda osportsligt.

  Starka papper…

 6. Jag håller verkligen med om att domarna har en alldeles för dålig arbetsmiljö att jobba i, vem vill jobba på ett ställe där bara misstag förstärks? Ni kommer sannolikt aldrig se mig blåsa i pipan på förbundsnivå iaf men jag hoppas att ni märkt att jag försöker förstå när vi inte ser en situation på samma sätt och förstärka domarna när de gör rätt också.

  Jag vill lita på att domarna är professionella, kan sitt jobb och har koll. Sen kommer det alltid uppstå enstaka situationer som man inte uppfattar på samma sätt eller ens ser, självklart, bara att vara uppriktig med det. Det är beundransvärt att det finns folk som faktiskt kan tänka sig att ta på sig domarrollen i all den här dramatiken som bloggen beskriver men samtidigt är det viktigt att vi inte bara ser det som Guds gåva till innebandyspelaren utan att vi kan ställa krav på dem precis som de kan ställa krav på oss.

  Det kravet innebär att spelare, ledare och domare lugnt och sakligt ska kunna föra en dialog under och efter match utan okvädningsord, tillåtas erkänna att man kan ha fel och inte minst, låta domarna få tid på sig att diskutera beslut så att de till slut blir rätt.

  Ofta verkar många tycka att besluten måste komma blixtsnabbt men jag tror de flesta människor med några sekunders alt. minuters perspektiv och logik kan lista ut vilket beslut som är mest rimligt utifrån de kända faktorerna. Ett ex skulle kunna vara när det blir hopslag och många domare verkar känna sig tvingade att bestämma vem som var sist på bollen när det ärligt talat måste vara stört omöjligt att bedöma det. Ta någon sekunds betänketid, hur var bollbanan, vem borde varit på den, är det rimligt att den spelaren nuddade den sist osv? Annars kör man en tekning så har man varit neutral iaf.

  En annan viktig sak blir att förebygga misstag från spelarna genom att prata med dem och ledarna INNAN det spårat ur, ge dem tips, ett manér jag tycker de bästa SSL-domarna behärskar. Kanske krävs också att vi jobbar med fler domare på matcherna i en så snabb sport som innebandy är för att ge dem rimliga förutsättningar.

  Slutligen vore det kul om vi kunde utvecklas tillsammans genom att träna ihop och då kunna diskutera situationer som uppstår när det inte är på blodigt allvar, då tror jag speluppfattningen och förståelsen/respekten för varandras beslut skulle bli större. Vi spelare skulle få chansen att få en lugn och saklig kommentar vid domsluten eftersom det inte är bråttom och domarna skulle kunna prova nya grepp tex vad händer om man låter spelet rulla ett tag till vid röriga situationer osv.

 7. Intressant att den skenhelige bloggskribenten jakob sitter och skriver om sina egna matcher när han själv säger att han inte ska. Han kan ju skriva vad han vill här och hur ska då spelare och ledare i Kais Mora kunna försvara sig mot det? Känns inte så proffsigt journalistiskt arbete va? Att sitta och hänga ut spelare och ledare i en blogg (som är typ sveriges mest besökta?) där han har en direkt relation till matchen är ju inte direkt schysst. Men kanske är Innebandy och inte Journalist han är i första hand? Saknar Lars. Han höll iaf samma nivå för alla.
  PS. Är även en umeåblogg så inte så konstigt att man vrider debatten på så sätt att man själv får fördel av det.

  • Hej!

   Jag saknar också Lars!

   Jag försöker som sagt att inte skriva om mina egna matcher, men som jag skriver i första meningen av inlägget så kunde jag inte hålla mig den här gången.
   Jag reagerade så pass starkt på tränarens uttalanden i Dalademokraten.

   Jag kan förstå vad du menar, men om du vänder på det hela – hur ska vi i Thorengruppen kunna försvara oss mot det som står i Dalademokraten till läsarna där nere?

   Det jag gjorde var att jag svarade/försvarade genom bloggen med min syn på saken. Jag gav även lite mer fakta (som t ex att ena domaren är uppväxt 23 mil härifrån och att vi vann 5mot5-delen).

   Nu finns alltså två sidor av myntet ute i etern, tidigare fanns bara KAIS Mora-tränarens version av händelserna. Nu är det väl upp till var och en och bilda en uppfattning.

   Du får gärna tycka att jag har helt fel, men missa heller inte huvudpoängen i inlägget:

   Oavsett hur dålig en domare har varit så kan du alltid rannsaka din egen och lagets insats.
   Och alla med en anknytning till matchen har ett ansvar för att göra klimatet för domarna bättre och trevligare.
   Det var väl i huvudsak det jag ville få fram. Och när det gäller de två bitarna riktar jag mig inte mot något speciellt lag utan där kan alla ta åt sig mer eller mindre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *