Helgsummering (H1)

Tillbaka i Umeå efter några dagar i Stockholm och kommer tillbaka till dubbla bragder ifrån två (Umeå)lag i herrettan.

***

TBS Umeå tog emot Skellefteå IBK i EXEL Arena under lördagen. Efter första perioden och 45 sekunder in i andra stod det 1-5 till gästerna, bland annat efter tre mål av poängkungen Mattias Lundberg.

Väl vid 1-5 hände något, och TBS Richard Öbergs två mål blev startskottet på en fantastisk vändning. 1-5 blev 7-5 innan Skellefteås Joel Johansson  reducerade drygt tio minuter från slutsignalen. Skellefteå hade en hel del chanser som man kunnat kvittera på, men TBS lyckades till slut hålla undan och vinna med 7-6 (1-4, 3-1, 3-1).

Joel Sandqvist i TBS blev även han tvåmålsskytt, och Johan Bernmark storspelade i TBS-målet. Bernmark har blivit bättre och bättre för varje match som går, och är i sina bästa stunder en av seriens absolut bästa målvakter. Han är otroligt viktig för nykomlingarna.

Assisterande TBS-coach för dagen var Bertil Eirell, och han var supernöjd med insatsen.

– Om man tar bort första perioden så är vi extremt disciplinerade idag. Vi har ett fantastiskt lugn i uppspelen där vi spelar med enkla uppspel. Annars har vi ofta spelat långbollar. I anfallszonen tar vi ner bollen djupt och lirar därifrån, precis som vi sagt att vi ska göra. Dessutom sliter killarna otroligt i försvaret, säger Eirell och fortsätter:

– Det är en otroligt stark laginsats som ligger bakom vändningen. Jag vill hylla hela laget men kanske speciellt Johan Bernmark i kassen som gör en supermatch. Johan har verkligen kommit in i det och idag räddar han oss flera gånger, menar Eirell.

Till helgen väntar dubbelmöte i Jämtland och Östersund mot Jemtland och Brunflo. Eirell tror på TBS.

– Hoppas att killarna tar med sig det disciplinerade försvarsspelet i fortsättningen. Har de tålamod och hjälper varandra i försvaret så kommer vi ta många poäng. Känslan är jättebra inför dubbelmötet, jag tror verkligen på laget, avslutar Bertil Eirell.

***

Den andra bragden hämtar vi från Hälsingland och då talar vi förstås om det nio man starka TGC-lag som åkte ned i match mot topplaget Hudik/Björkberg och vann med 4-5 (1-0, 2-3, 1-2). Anmärkningsvärt är att Hudik/Björkberg är inblandade i en match där det görs färre än tio mål. Det är ofta man ser Hudik både göra och släppa in över tio mål i en match. En annan aspekt att anmärka är att ett effektivt TGC bara sköt 13 skott under hela matchen.

Lagen följdes målmässigt åt genom hela matchen – och där Hudik/Björkberg faktiskt ledde med 3-1 i mitten av matchen. Men då vände TGC steken och gick upp till ledning 3-4 efter bland annat två mål av Linus Schefström. Hudik/Björkberg plockade ut målvakten och kvitterade 18.35 in i tredje perioden, men bara dryga halvminuten senare, alltså 19.06 och med en minut kvar av matchen, öppnade Anders Sturesson lämpligt nog målkontot för den här säsongen med sin matchavgörande styrning till 4-5.

Mattias Öster-Waara som vanligt viktig med två målgivande passningar (men med en straffmiss…). Linus Schefströms två mål är förstås livsviktiga.

Detta är heller inte första gången som Hudik torskar på hemmaplan mot ett sargat motstånd. Även Spöland har vunnit där nere med nio mannar. En av dessa hette förvisso Olof Schäfer och på den tiden räknades väl han som tre man (han gjorde sju poäng den matchen).

***

Det här bäddade för att RIG Umeå, trots att man har en match mindre spelad än alla andra lag förutom TBS, skulle gå upp till serieledning. En chans man tog tillvara på efter att ha besegrat bottenlaget IBK Luleå med 11-5. Men trots siffrorna var det ett kanske lite sömnigt RIG som stod på banan – efter första perioden ledde nämligen gästerna med 0-3.

I andra perioden var det dock RIG som bestämde och 0-3 blev 5-3. IBK Luleå reducerade visserligen tidigt i den tredje perioden till 6-5, men när Alexander Rönnlund gjorde 7-5 blev det startskottet på ett målfyrverkeri från hemmalaget – på sex minuter vilket avgjorde matchen. Inte oväntat då RIG är fantastiskt bra när bollen börjar studsa deras väg.

Albin Sjögren gjorde sex poäng för RIG. Han leder nu poängligan med nio poäng till tvåan Mattias Lundberg i Skellefteå IBK. Det trots att han alltså spelat en match mindre. Otroligt, även om Sjögren är för bra för serien. Yousif Tuoma bättrade på sin poängskörd för i år med 1+2. Alexander Rönnlund blev tvåmålsskytt.

***

Övrigt resultat från herrettan:

IBK Runsten – Örnsköldsvik IBK 8-5

9 kommentarer

  1. Maste saga att det ar kul att lasa att allt som TBS gor ar helt magiskt, visst dom vander matchen mot Skelleftea. Men nar TGC, med 9 man aker ner till Hudik, da i princip alla antingen varit och sett SHM eller jobbat sent pa natten och vinner med 5-4, da har det hant forut, for typ 4 ar sedan att spoland gjorde samma sak. Det ar betydligt starkare an att vanda mot 6 fingrars vantarna. Pinsamt hur javla fargad man kan vara pa en blogg…

  2. Men andas chefen, det står ju två gågner i inlägget att det är en bragd att tgc vann plus att det länkas till twitter där samma saks skrevs. att det har hänt förut handlade ju dessutom inte alls om TGC utan det handlade om Hudik! att hudik förut har förlorat mot så få spelare.

  3. Assistenten, vart i inlägget står det att det är en Bragd det TGC gör? Ingenstans där jag kan läsa. Det är inte första gången som TGCs segrar bortförklaras med att motståndarna är dåliga, men när TBS lyckas vinna är det en bragd. Kan ju iofs kopplas ihop med att TGC har högre krav på sig då dom är dubbelt så bra. Men lite opartiskhet kan man be om.

    • Läs om inlägget då så hittar du kanske ordet BRAGD.

      i början av inlägget står det: ”Tillbaka i Umeå efter några dagar i Stockholm och kommer tillbaka till dubbla bragder ifrån två (Umeå)lag i herrettan”.

      Dubbla bradgder = en bragd av TGC och en av TBS. Dubbla betyder två. Plural. Fler än en.

      Sedan står det;

      Den andra bragden hämtar vi från Hälsingland och då talar vi förstås om det nio man starka TGC-lag som åkte ned… forts.

      Dessutom länkas det till twitter, där det står under hashtagen/ämnet BRAGD.

      Tre gånger betonas det att TGC stått för en bragd men det räcker inte???

  4. Sen blir inte TGCs insatts sämre när jag nåtts av ryktet att av dessa 9 utespelare var det endast EN!! ordinarie back.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *