Tankar inför kvällens match

Derby i EXEL Arena ikväll. Tabellfemman och fjolårets Superligan-lag Umeå City tar emot tabelltvåan Team Thorengruppen.

Lagen möttes i DM tidigare i år där Umeå City faktiskt körde över Thorengruppen – men sedan dess har mycket hänt – och nu måste man säga att förutsättningarna ser klart annars ut. Framför allt med tanke på tabellsituationen då City ligger efter Thorengruppen med två poäng. Två poäng som kan bli fem vid förlust.

Båda lagen har egentligen mer att förlora än att vinna idag. En förlust för City skulle innebära att man (förmodligen) är åtta poäng efter serieledande Sirius, medan en Thorengruppenförlust skulle innebära att man är sex poäng efter serieledarna. Fortfarande bara nio omgångar in i serien, men redan ett avstånd som jag skulle se Sirius ha väldigt, väldigt svårt att tappa.

Båda lagen stod för slätstrukna insatser förra omgången. Umeå City åkte till ett visserligen AIK-förstärkt Järfälla men gick ifrån matchen med en tung förlust i bagaget. Thorengruppen tappade en onödig pinne (som visserligen kunnat vara tre onödiga pinnar) i hemmamatchen mot det FBC Uppsala som Umeå City avfärdade med 16-4 helgen innan. Skulle knappast påstå att det är någon måttstock för kvällens match dock. Jag vill hävda att Thorengruppens poängtapp berodde på bristande motivation. Man hade tagit en extremt meriterande poäng helgen innan mot Sirius och trodde att man kunde ställa in skorna och komma undan med tre poäng i alla fall.

Ikväll kommer inget av lagen till hallen med bristande motivation.

***

Vem vinner, då. Umeå City har, bortsett från 16-4-segern mot Uppsala, ärligt talat inte sett så heta ut på sistone. Två förluster på de tre senaste matcherna understryker det. Samtidigt slog man som tidigare sagts Thorengruppen enkelt i DM på försäsongen. Nyckeln till framgång ikväll är förmodligen ett tajt försvar med ett bra kontringsspel. Det är förmodligen viktigt med en tidig ledig så man får styra matchen ur det perspektivet.

En annan aspekt som jag tror är till Umeå Citys fördel är att man har fler spelare med rutin från högre serier. Dessutom har man fantastiske Emil Johansson… och jag har själv sett Erik Nilsson dominera matcher förut. Han är en spelare som höjer sig vid större matcher. Det behöver man ikväll.

Thorengruppen: Förutom plumpen förra helgen tycker jag Thorengruppen sett väldigt bra ut på sistone. De är mina favoriter ikväll. Precis som Joakim Lundberg sade till mig igår så är jag inne på att topparna i form av Erik Ställ, Andreas Carlbom (vars säsong hittills dock lämnar övrigt att önska) och Lundberg själv är mer benägna att avgöra matcher än vad kanske Emil Johansson, Erik Nilsson och Peter Reinholdt är.

Man måste hålla tätt bakåt – och det är en del av spelet där Thorengruppen sett bra ut med 42 insläppta på åtta matcher. Göra mål framåt är sällan något problem för dem.

Mitt tips: 8-5 till Thorengruppen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *