Gästblogg: Stand up for the champions!

Erik Brännström, ordförande i Storvreta IBK:s sportkommité, skriver mycket läsvärda tankar på Innebandymagazinet.

Hans krönika om att innebandyn måste få fler positiva tongångar har redan fått stort genomslag.

Vi på Innebandybloggen tycker att det var så bra skrivet att vi publicerar hela artikeln nedan;

Erik Brännström
Stand up for the champions!

Den låten spelas traditionsenligt då Storvreta IBK äntrar planen i Fyrishov. Som Storvretasupporter är det givetvis härligt att höra den spelas. För omgivningen skapar den helt andra typer av känslor. Revansch? Irritation på mästarna och en vilja att vinna mot dem? Underlägsenhet? Överlägsenhet? Ingenting?

Vad vet jag? Jo det jag vet är att Storvreta IBK i allmänhet och innebandyn i synnerhet berör. Och visst ska den väl göra det?

I min roll som ordförande för Storvreta IBK:s sportkommitté ser jag vikten av att innebandyfamiljen drar åt samma håll. Jag kan inte se vem eller vilka som gagnas av pajkastningar eller att vi spottar på vår egen sport. Vi kan också orda om konkurrensen från andra sporter nationellt eller lokalt i all evighet. Jag tror dock fortfarande att innebandyn ska skapa sin egen identitet där kvalitet också går före kvantitet. I Uppsala lyckönskar jag Uppsala Basket, Sirius Bandy (och innebandy då jag gillar derbyn!), Almtuna, Fyrisfjädern Badminton med flera och försöker också kika på deras matcher vid tillfälle. Vi kan lära av andra sporter, men vi ska inte plagiera från andra sporter. Innebandy är innebandy. Plast är plast, vad vi än tycker om våra interna uttryck.

Jag har likt de flesta av er en historik inom innebandyn, men det var ett tag sedan jag spelade. Mina främsta ambitioner nu är inom affärsvärlden. Jag vill lyfta in en del lärdomar från den världen till innebandyvärlden. Jag skulle aldrig komma på tanken att i möten med andra människor prata om mitt företag i negativa ordalag! Om jag pratar illa om min arbetsgivare så pratar jag indirekt illa om mig själv. Pratar jag illa om innebandy så pratar jag illa om mig själv och det jag lägger så mycket tid på. Brister finns överallt, men visst har vi ett val när vi kommunicerar med andra? Vad är det just du vill lyfta till din omgivning?

Jag menar inte att innebandyn ska vara en skyddad verkstad där ingen får yppa kritik. Samtidigt är det som i precis alla andra sammanhang när det gäller feedback viktigt att: Tänka på hur den förs fram, i vilket forum och till vem den förs fram.

När vi är inne på just du… Vad gör just du för att sporten ska utvecklas? Jag kan ge dig några tips om du känner osäkerhet:

1. Ställ upp som betygssättare på Innebandymagazinet istället för att gnälla på dem som faktiskt gör detta åt innebandyfamiljen för att skapa lite snackisar och intresse.

2. Gå och titta på nästa hemmamatch med Storvreta, Caperio, Mora och Linköping med flera, istället för att klaga på låga publiksiffror.

3. När det blir 13-7 i en match, försök då se det positiva i att du fått se 20 mål!

4. När det blir 1-2 i en match, försök då se det positiva i att du har fått se resultatet av ett bra försvarsspel.

5. Om du tycker att ditt hemmalags arrangemang på matcherna är undermåligt, ring då den som är ansvarig och föreslå nya idéer för att öka intresset och kvaliteten på dem.

6. Är domarna så förfärligt dåliga? Nej då, jag ska inte säga ”döm själv”. Men du kanske kan påverka hur framtidens domare ska agera genom olika forum? Vad är viktigt i rollen som domare? Var saklig i din kritik i alla fall.

7. Ogillar du vissa tränare och spelare? Bra! Vi kan inte vara överens om allt och alla. Håll detta till en bra nivå, är det jag kan be dig om bara.

8. Är det lång kö för att köpa kaffe i pausen? Ring den som är ansvarig och säg att du kan hjälpa till några matcher under året. Då skapar du mindre köer för dem som tycker likadant som dig och ger de en positiv upplevelse.

9. Är det trist då Sverige vinner med 35-0 i VM? Kör lobbying för ett annat format under VM!

10. Sedan finns det tusen saker till du kan göra. Döma, träna ungdomar, stötta spelare och ledare med jobb om du är företagare, sponsra, ordna träffar, skapa forum…

Listan kan göras oändlig. För mig tog det 10 minuter att författa dessa 10 punkter.

Många av våra lirare i Storvreta lägger ner sin själ i innebandyn. De försöker på alla sätt och vis vara goda ambassadörer för sporten samt vara tillgängliga för fans och för media (ring mig om de inte är det :)). Vi kan diskutera löner till höger och vänster men vi vet att det inte är några miljonärer som springer runt i Falun, Uppsala, Göteborg och Varberg med flera städer. Jag vet att många andra spelare i SSL på både dam och herrsidan och divisionerna under också gör allt och lite till för sin sport.

Allt bottnar i samma sak: Det är förbannat skoj med innebandy och det är därför de spelar. Det är också därför många lag har en fantastisk apparat med människor runt omkring som gör det möjligt att skapa de arrangemangen vi har. Jag prisar Storvretas arrangemangsgrupp för det otroliga jobb de lägger ner, för att ge ett exempel. Alla vi som är med och bidrar har en skyldighet att tänka positivt och att sprida det positiva. Kan familjen växa ett litet snäpp till kvantitativt samt framförallt kvalitativt så går vi en ljus framtid till mötes. Väljer vi dock att se det negativa så…

Hur var det nu? Stand up for the champions?

Är du en av dem som jobbar hårt på planen som spelare eller ledare eller utanför planen i någon funktion? Är du en av dem som försöker bidra med just det som du kan bidra med? Då kan du resa dig upp! Då är du en champion! Ni kan räkna med att jag är en fanbärare av det positiva synsättet kring sporten och jag ber dig att fortsätta vara det, eller om du inte är det, bli det.

Erik Brännström
Sportkommittén Storvreta IBK
@ErikDragan (en såklart positiv prick på Twitter)

 

4 kommentarer

  1. Det här var ett väldigt bra inlägg, jag såg det på Facebook, det pinsamma var att Urban Karlsson rekommenderade det, finns det något mer Kalle Anka och att dra dålig stämpel över sin egen sport än att sälja sin bortamatch????

  2. Nu får det väl vara någon måtta på positivismen…
    Dom som går på Innebandy, vilket jag gör ett stort antal gånger varje säsong, klagar inte på Innebandy. Jag har heller aldrig hört att dom som går på matcher klagar på sporten. Märklig uppfattning.
    När det gäller Imags betygssättning så är nog de allra flesta överens om att den är bedrövlig. Jobbar man på en tidning som vill kalla sig seriös så får man sköta en sådan viktig detalj bättre. Som det är nu drar det ett löjets skimmer över sig. Dessutom ger det en undermålig kritik till spelare. Ska man bedöma dessa får man se till att göra det professionellt. Annars skadar man enskilda. För övrigt har jag aldrig hört att Imag vill lämna ut denna uppgift tiill vem som helst
    En match som slutar 13-7 kan innehålla uruselt försvarsspel. En som slutar 1-2 kan innehålla bedrövliga avslut. Jag förbehåller mig rätten att tycka till där.
    Domare ska ha saklig kritik. Inte bara av det förlorande laget. Får dom inte kritik så utvecklas inte heller dom.
    Jag anser mig inte tvingad att ta mig an uppgifter inom innebandyn för att ha åsikter. Du verkar mena att om man inte är organiserad så ska man vara tyst. Jag kommer inte att vara tyst oavsett. varken när det gäller det negativa och det positiva inom sporten.
    Det här tog mig 9 minuter att skriva…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *