En titt på SSL-tippningen (dam)

I går publicerade vi min tippning av SSL från augusti 2012. Jag tippade naturligtvis även damernas SSL och nu ska vi kolla hur det gick (hittills). Tabellen är dock något haltande då vissa lag spelat 21 matcher och vissa 20.

Min tippning med nuvarande position inom parentes:

1. Iksu (3)
2. Mora (2)
3. Rönnby (5)
4. Djurgården (1)
5. Dalen (7)
6. Pixbo (8)
7. Endre (4)
8. Falun (6)
9. Linköping (14)
10. Täby (10)
11. Huddinge (9)
12. Sala/Silverstaden (13)
13. Jönköping (14)
14. Karlstad (11)

Kommentar: Min tro på ett överlägset Iksu visade sig vara felaktig. Iksu har tvärtom visat sig vara mänskliga vid ett antal tillfällen även om jag fortfarande tror att laget vinner SM-guld.
När det gäller Dalen är jag ganska rätt ute. De har en match mindre spelad och kan klättra framöver.
Den största felräkningen är Linköping som jag tokhyllade. De har haft en riktig mardrömssäsong.
Att Djurgården under rådande ekonomisk kris skulle vara så pass bra trodde jag inte heller. Nu har ju dessutom en viss spelare gjort comeback.
I övrigt är jag väl rätt nöjd med min tippning. Det är många lag jag missat med frustrerande liten marginal (1-2 placeringar).

Bifogar den fullständiga tippningen nedan;

1. IKSU

Kommentar: Överflödig.

2. KAIS Mora

Kommentar: SM-finalisterna KAIS Mora har länge varit en erkänd stormakt inom daminnebandyn. I år känns laget ett snäpp hetare.
”Anfall är bästa försvar” har varit lite utav lagets inofficiella motto, och mycket talar för att detta kommer fortsätta i och med värvningarna av Sara Kristoffersson och Johanna Persson. Sara behöver knappt någon presentation. Hon är en storspelare som kommer att bidra med enormt mycket. Inte minst en bländande teknik.
Johanna Persson var överlägsen poängdrottning i division-I med Gävle i fjol. Ska bli spännande att se vad hon kan uträtta i SSL.
Noterbart är också att hela stjärntrion Anna Wijk, Therese Karlsson och Amanda Larsson är kvar. Den kedjan var troligtvis den mest intressanta kedjan av alla förra året – även om de var imponerande tafatta mot Iksu i finalen.

3.
RÖNNBY


Kommentar: Ett klassiskt topplag som jag inte kan peta bort från toppen i år heller. Helena Lundqvist från Sala Silverstaden är ett superintressant nyförvärv.
På minuskontot finns att den lovordade målvakten Hanna Pettersson slutat.
Petra Weiss
flyttar hem och backen Katarina Tuominen slutar.

Susanne Tuominen fortsätter däremot liksom stöttepelaren Karolina Widar.
Hennes närvaro i sig gör laget till ett topplag även i år.

4.
DJURGÅRDEN


Kommentar: Den ekonomiska krissituationen har givetvis påverkat klubben negativt. Men mitt i sådana situationer brukar det sportsliga bli en tröst, och jag tror och hoppas att Djurgården kan komma på banan igen som en av stormakterna i svensk innebandy. Det behöver sporten. Det känns bra i flera avseenden att en sådan klassisk förening har en plats i SSL.
Emelie Lindström är kvar i klubben och det är givetvis ovärderligt. Hon kommer att fixa många poäng till både sig själv och laget den här säsongen. Moa Tschöp, som visade världsklass i semifinalerna mot Iksu i våras, finns också kvar. Det ska bli spännande att se om hon kan ta ytterligare kliv den här säsongen.

5.
IBK DALEN


Kommentar: Det som talar för Dalen i år är att rulliansen i truppen varit i stort sett obefintlig. Det låter märkligt att det ska vara något positivt – men i Dalens fall, ett lag där spelare bytts ut till höger och vänster tidigare, är det nyttigt att få bygga vidare på en lovande stomme.
Det som fattas i truppen är rightare av riktigt hög klass.
Just nu finns bara en i truppen och det är Louisa Turton.
Det känns tjatigt att åter påminna om lagets stabila försvarsspel, men så är fallet. Utmaningen är lika tjatig – att utveckla det offensiva spelet.
Bolltrollaren Julia Nordin är ett tungt tapp i det avseendet, men det finns flera i truppen som besitter offensiv spets.
Det ska bli spännande att se om Dalen kan sluta så pass högt som jag tror.

6. PIXBO


Kommentar: Har fått in Umeå-bekantingen Jacob Bandling Melin som ny tränare. Spännande. Den mannen har nämligen en hel del moderna idéer när det gäller hur man spelar innebandy, och jag vet nog ingen i hela landet som har så bra koll på just den här serien som honom. När hans idéer har satt sig tror jag Pixbo går till slutspel utan vidare möda.
Truppen är ung och lovande. Camilla Jordansson lär behövas med sin rutin men hon har hittills inte spelat något.
Vi noterar också att ex-riggaren Anna Selander gått till klubben. Värvningen av Amanda Mellberg från Täby känns också spännande.
Pixbo har en intressant och ung stomme att bygga vidare på!

7. ENDRE


Kommentar: Gotlands stolthet knep den sista slutspelsplatsen i fjol med 39 inspelade poäng. Trots att egentligen inte särskilt mycket tyder på en förbättring så tror jag att laget kommer gå till slutspel med lite större marginal i år.
Endre borta är en fruktad bortamatch och väl där kommer majoriteten av poängen att bärgas.
Har värvat internationellt i form av Malgorzata Pazio, back från Polen, och den mer etablerade Corin Rüttiman, center från Piranha Chur. Den sistnämnde har dock skadat sig i ryggen och är tillbaka i bästa fall runt jul. Tydligen är det diskbråck och det är ju ingen lek…
Eva Didriksson är den som sticker ut mest bland spelartappen.

8. FALUN


Kommentar: Ett lag som har haft rätt mycket rullians i spelartruppen. Det tyngsta tappet är naturligtvis Sara Kristoffersson som lämnat för konkurrenten Mora. Snipern Malin Daljber har slutat och hon är också ett tungt tapp, även om hon var som allra bäst för några år sedan.
Även kaptenen Emma Lundmark har valt att lägga klubban på hyllan. Tre oerhört tunga tapp, som förklarar varför jag tippat laget åtta trots fjolårets fina femteplats.
Inget av nyförvärven känns särskilt spännande om man ska vara hård. Men kanske kan 18-åringen Elin Björkman från Gävle utvecklas vidare i år. 21 mål i division I i fjol…
I övrigt har laget en ny huvudtränare i form av Peter Hinders.

————————-

9. LINKÖPING

Kommentar: Linköping känns som en riktigt spännande nykomling. Likt herrlaget – med samma häftiga smeknamn ”Crusaders” – har laget sakta men säkert smugit upp i innebandyns finrum.
I fjol krossade Linköping i mellersta division I. Med en förkrossande segermarginal, närmare bestämt 16 poäng, tog klubben klivet upp efter 21 segrar och en oavgjord match. 182 mål gjorda och 54 insläppta…
Det skulle inte förvåna mig om Linköping går så långt som till slutspel men jag tror personligen att det finns åtta andra lag som kommer före. Åtta betydligt mer rutinerade lag. Men om 2-3 år kommer Linköping definitivt att betraktas som ett stabilt slutspelslag.
Sara Bergström, född -88, är lagets största stjärna. I fjol gjorde hon blygsamma 70 poäng på 22 matcher. En kommande landslagsspelare?

10. TÄBY IS

Kommentar: Den rika stadsdelens SSL-lag får nöja sig med en tionde plats i år. I fjol hamnade laget på den snöpliga niondeplatsen – men det var ändå 9 poäng upp till Endre som knep sista slutspelsplatsen.
Den unga, lovordade, talangen Amanda Mellberg har lämnat för Pixbo.
Matilda Rotevall har gått till Djurgården och Linette Kouru till Falun.
Tre halvtunga tapp får man lov att säga.
På pluskontot finns en spännande värvning från Piranha Chur (Schweiz) i form av Géraldine Rossier. Intressant att se vad hon kan uträtta i Sverige.
Återvändaren Emma Rothoff, som spelat i Djurgården ett par säsonger med varierat resultat, är nu tillbaka i klubben hon varit med och spelat upp till Elitserien. Hon lär bli viktig i år.

11.
 HUDDINGE IK


Kommentar: Laget som saknar egen logotyp, åtminstone på Google, men kanske även i verkligheten (?), kommer sluta elva i år om det blir som jag tror.
Målsprutan Katarina Ekstam, som gjort över 100 elitseriemål för klubben de senaste fyra säsongerna har lämnat för Djurgården.
I motsatt riktning gick Erika Tjusberg.
Ett ”byte” som Huddinge går minus på enligt min mening.
Noterbart är också att ex-RIG:aren Anna Wiman lämnat klubben till förmån för Linköping.
I fjol kom laget på tionde plats med ett gap på åtta poäng ner till de solklara bottenlagen.
Tror alltså på en försvagning i år.

12.
 SALA/SILVERSTADEN


Kommentar: Sala/Silverstaden klarade sig med hyfsad marginal i fjol som nykomling. Starkt. Men till i år tror jag på en försvagning. Inte minst på grund av det faktum att Helena Lundqvist Cabrera lämnat för Rönnby. Den andra poängssprutan som laget haft – Madelene Backlund – har valt att återvända till Västerås för spel med Västerås IB Ungdom. Hon uttrycker att det ”ska bli skönt att slippa Sala/Silverstaden” vilket är ett rätt intressant citat. Den där alkoholincidenten uppe i Umeå verkar ha satt sina spår.
Hursomhelst är Helena och Madelene två blytunga (finns det något tyngre än bly?) tapp för klubben.
.På pluskontot finns dock Evelina Rösnäs från Gävle – tvåa i ettans poängliga i fjol.
————————–

13.
 JÖNKÖPINGS IK


Kommentar: Exakt här parkerade Jönköpings IK i fjol. Tror alltså på en repris i år. Konstaterar samtidigt att jag tippat exakt samma botten i både damernas och herrarnas SSL. Folk från Karlstad och Jönköping måste tro att jag har något personligt agg mot städerna. Så är inte fallet… Men magkänslan är att Jönköping inte seglar högre än vad de gjorde i fjol.
Har haft en del rullians i truppen sedan förra året. Sju nya spelare för att vara exakt. Inget av namnen får mig att haja till men jag har förstått att det är många yngre förmågor med U-19-meriter som anslutit. Om dessa växer in i kavajen (med damsnitt) snabbt så kanske Jönköping kan säkra nytt kontrakt redan under serien. Om inte annat får de leverera i kvalet istället.
————————-

14. KARLSTAD
 IBF


Kommentar: Även i damernas serie tippar jag alltså att Karlstad åker ur.
Båda representationslagen ryker i en säsong som därmed går till historien på tråkiga grunder för Karlstad och dess innebandy.
Laget har klarat sig med nöd och näppe/utan att övertyga ett gäng år i rad nu.
Det skulle väl möjligen vara just det – rutinen av att faktiskt klara sig kvar – som gör att det händer igen, men personligen tror jag att Karlstads SSL-äventyr är över från och med nästa säsong.
Överlag finns ett problem med botten i den här serien. Det går att hålla sig kvar alldeles för enkelt. Samtidigt skulle det inte gå att ha ett bottenstreck där tre lag åker ur heller – för division I-lagen känns oftast inte tillräckligt redo. Läge att införa ett Allsvenskan-tänk även på damsidan?
Med detta sagt kan man hoppas att Karlstad vaknar till liv och skaffar lite slutspelsambitioner – OM de nu klarar sig kvar, vilket jag alltså inte tror på…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *