Helgsummering (H1)

RIG Umeås jakt på Team Thorengruppens rekord är död. Thorengruppen tappade blott en poäng under säsongen 2010/11, något som RIG Umeå hade innan matchen mot Wibax – där det blev ytterligare ett kryss i helgen, vilket innebär att RIG nu har tappat fyra poäng under säsongen.

Laget stod för en fantastiskt fin förstaperiod – där man tagit ledningen med 0-3 – och då trodde många att det skulle bli ytterligare en seger i raden. Så blev det alltså inte, den 3-4-ledning som Albin Sjögren ordnade sent i den andra perioden räckte inte till. Med en minut kvar av ordinarie speltid kvitterade Wibax.


RIG fick inte Wibax på fall, även om Adam Hansson här sänker Wibax Jonas Strandelin.
Foto: Peter Skaugvold

Ett 4-4-mål som stod sig genom en mållös förlängning, och lagen fick broderligt dela på poängen. Poängbäst i RIG blev Yousif Tuommed ett mål och en målgivande passning.

– Vi förde stora delar av matchen, men de krigade på bra och lyckades få in en boll där på slutet, säger tränaren Torbjörn Sjögren till VK.

Bilder från matchen, tagna av Peter Skaugvold, finns här.

***

I jakten på andraplatsen ser det nu väldigt tungt ut för Skellefteå IBK.

Under lördagen gjorde man – efter en fint ryck i den andra perioden från 3-3 till 3-7 – det man skulle då man besegrade Hudik/Björkberg med 4-8. Unge Jonathan Andersson fortsätter leverera poäng, mot Hudik blev det tre stycken, men Mattias Lundberg och Robert Holmberg visade att gammal är äldst med fyra poäng vardera.

Det var dock under söndagen som ödematchen ägde rum – jag talar förstås om matchen mot tvåan Runsten i den match som faktiskt kan vara avgörande för vem som kommer ta den åtråvärda andraplatsen som kan komma att innebära uppflyttning när RIG Umeå (förmodligen) tackar nej till Allsvenskan.

Och det blev Runsten som drog det längsta stråt. Skellefteå IBK gjorde en gedigen insats när man vände ett 5-3-underläge till ledning 5-6 i den sista perioden – men tyvärr så kunde Runsten både kvittera och avgöra under matchens sista minuter.

Joakim Nilsson och Mattias Lundberg gjorde tre poäng var under söndagen.

Nu skiljer det fyra poäng mellan lagen, ett försprång Runsten knappast släpper med bara fyra matcher kvar att spela.

– Runsten har kvar två svåra bortamatcher mot Kiruna och Wibax, Piteå. Vi bör vinna våra fyra återstående matcher, men visst ser det tungt ut för oss, säger tränaren Arvid Marklund till Norran.

***

TBS – som jag trodde skulle få det tufft uppe i Kiruna mot ”Gruvans Gäng” – tog en säker seger under gårdagen. Tränaren Roger Boström var nöjd med sina grabbar i sin kommentar till Karl Sundström och VK:

– Det här var en väldigt bra match. Jag är otroligt nöjd med genomförandet. Det var inget snack om saken, säger Boström till tidningen.

Fullt förståeligt – redan i slutskedet av den första perioden ryckte laget till en 0-3-ledning som sedan aldrig hotades. Eric Boström kunde till och med kosta på sig att bränna en straff vid ställningen 1-4 i mitten av den andra perioden – för TBS skulle komma att skaffa sig en 1-8-ledning (starkt!), som man sedan höll ut till en 4-10-vinst.

Imponerande utspritt bland målskyttarna i snajper-täta TBS. André JunebladJim Johansson (som utgick skadad – tråkigt), Petter Lundqvist och Samuel Karlsson blev alla tvåmålsskyttar. I övrigt gjorde Johan Bernmark, som oftast, en god insats i målet.

***

TGC gjorde under lördagen processen kort mot det tio man tunna Brunflo (nåja, nu var TGC ”bara” 13 gubbar tunga, så att någon jättestor skillnad var det inte).

Hela 17-4 (ja!) slutade matchen efter att Mattias Mattsson (som var tillbaka efter några matchers frånvaro) stänkt dit fyra kassar; till det kryddade han med fyra assist vilket ger fina åtta poäng.

TGC inledde stenhårt och ledde efter första perioden med klara 4-1, bland annat efter två mål från Johan Brolin, och i den andra perioden dödade man snabbt matchen helt – redan i den nionde minuten av den andra perioden ledde man med 8-2. 17-4 till slut – ett styrkebesked från TGC som sett lite sämre ut på sistone.

Johan Brolin och Linus Schefström fick göra tre mål vardera, men hela laget ska förstås ha en eloge för den här överkörningen.

***

Övriga resultat:

IBK Runsten – IBK Luleå 10-3
Örnsköldsvik – Jemtland 10-4
Hudik/Björkberg – IBK Luleå 3-3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *