Helgsummering (D1)

Här kommer så äntligen summeringen av vad som egentligen hände i damettan den gångna helgen.

Det hela började i fredags då Iksu Ungdom tog emot Örnsköldsvik hemma i Arenan. Matchen var tight till en början och Övik hade chansen att gå ifrån i ett tidigt powerplay. Men matchens första mål lät vänta på sig till den 15:e spelminuten då Lina Westerlund gjorde 0-1.
Det målet kom att bli en rejäl väckarklocka för Iksu Ungdom. Bara ett par byten efter kvitterade Wilma Hortell till 1-1 – ett resultat som stod sig perioden ut.

I andra perioden körde Iksu gasen i botten från start. Karen Farnes gjorde 2-1 i periodens första byte och därefter utökade Iksu hela vägen upp till 5-1 efter mål av Mikaela Palmér, Wilma Hortell (igen) och Jennifer Cliffoord.

I tredje perioden hann Övik sedan reducera en gång innan Wilma Hortell satte spiken i kistan till 6-2 med hennes tredje mål för dagen. Övik reducerade två gånger om i slutet men kom aldrig riktigt nära.

***

Skellefteå hade precis som väntat inga problem att avfärda Hudik/Björkberg på bortaplan. 10-3 skrevs segersiffrorna till. Efter två perioder var ställningen 6-0 till Skellefteå och då var det hela finito med tanke på Hudiks skrala offensiv.

Lisa Andersson gjorde 3+1 och blev med det bästa poängplockare hos gästerna. Löftet Alice Granstedt gjorde tre assist och Sanna Hägerström fördubblade sin målskörd för säsongen genom att göra två kassar.

Segern kan komma att vara värd sin vikt i guld…

…eftersom att RIG Umeå passade på att besegra topplaget Uppsala med 9-7. Det gör att det tightas till rejält i toppen av tabellen.

Matchen var rejält spännande och lagen följdes åt målmässigt hela vägen.
Stor segerorganisatör blev till slut Matilda Sjödin som gjorde fyra av RIG:s mål. Därtill en assist. Det fjärde av målen kom på tiden 19.58 i sista perioden och betydde 9-7. Då förstår ni hur tight och jämnt det var. Ex-RIG:aren Josefin Wallbergs reducering till 8-7 (i boxplay!) kom med 1.43 kvar att spela.

I den här matchen körde RIG lite hårdare matchning och de visade verkligen vilken högstanivå som finns i laget genom att besegra vad som tidigare visat sig vara seriens klart bästa lag.

***

IBF Dalen hade inga större problem att utmanövrera KAIS Mora Ungdom på hemmaplan. 8-4 blev det till slut. Efter två perioder var ställningen 7-1 vilket visar att matchen blev ganska långt ifrån spännande.

Mest noterbart är egentligen att powerforwarden Clara Forsén, min f.d. konfirmand, klev in och gjorde två mål i sin debut för IBF Dalen. Hon är född -96 och hämtad från division III och Sandåkerns SK.
Hon kan nog bli riktigt bra om det vill sig väl! Vet att hon är bra i fotboll också så vi får se vilken sport hon satsar på…

Evelina Eriksson gjorde även hon två mål för Dalen som alltså vann utan att förta sig. En stabil seger helt enkelt!

För Umeå City och Notviken var det viktigt att Dalen gjorde sitt jobb och besegrade Falun. Nu ser det minst sagt tungt ut att greja nytt kontrakt för ungdomarna från Dalarna.

***

Umeå City befäste sin plats på säker mark genom att besegra dunderjumbon Söderhamn med 5-1. Vill inte gärna sparka på den som redan ligger ner men Söderhamn lär vara det sämsta laget som spelat i division I genom tiderna. Laget har skrapat ihop en poäng på 16 chanser och de har gjort blott 42 mål framåt vilket ger ett mäktigt snitt på 2,6 mål per match. Då förstår man att det inte blir så många segrar.

Hursomhelst!

City vann som sagt stabilt med 5-1 och det var enligt mina uppgifter en så kallad ”dag på jobbet”. City bjöd inte på mycket mer än vad som krävdes.

Matchen fick faktiskt lite nerv då Söderhamn reducerade till 2-1 efter 55 spelade minuter. Men då la City i allmänhet och Frida Gran i synnerhet in en ytterligare växel för att säkra segern. Gran gjorde nämligen mål i två raka byten efter Söderhamns reducering – snyggt!

Vi noterar också att nyförvärven Nicolina Burman (från Iksu Ungdom) och Natalie Karlsson (från IBF Dalen) samarbetade på 5-1-målet. Burman målade och Karlsson stod för förarbetet.

***

Detta var allt från den gångna helgen.
Missa inte derbyt mellan Iksu Ungdom och RIG Umeå imorgon kväll!

2 kommentarer

    • Aa okej, lite väl het på gröten där kanske. Men hon är ju relativt ny i alla fall 🙂 Vi kan väl säga att det var en debut i det avseendet att hon kom in i kostymen på allvar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *