Mest bu & lite bä till det nya

Under gårdagen släpptes nyheten om hur det blir med serier och dess system för avancemang/kval.

Förändringarna innebär följande;

Sammanfattning av ny kvalstruktur:
• Ettorna i herrarnas division 1 och allsvenskan norra/södra har inte längre en direktplats till högre serie.
• Kval till SSL och Allsvenskan spelas via playoffmatcher mellan lag 1-4 i respektive serie där segraren är kvalificerad till högre serie. Serieettan får fördelen att välja motståndare samt hemmaplansfördel i avgörande match.
• Kval till herrar division 1 förändras ej mot dagens system.
• Kvalserien till SSL Dam tas bort och spelas istället i form av playoffmatcher där lagen möter varandra i bäst av tre matcher.
• I damernas division 1 flyttas tre lag per serie ned istället för som tidigare fyra. Nio platser finns i och med detta att kvala om.
• Antalet kvalplatser förändras till 27 från 24. Möjlighet att tilldela direktplatser i de distrikt med fler kvalplatser tas bort.

***

Enligt förbundet själva är majoriteten av reaktionerna positiva.
Så är dock inte fallet i exempelvis mitt omklädningsrum och i bloggens Twitter-flöde.
Där har det haglat in negativa kommentarer.

Det som man givetvis reagerar mest mot är att vinnaren av de berörda serierna inte har en garanterad plats i serien ovanför. Och där håller jag helt med.

Det är en helt värdelös förändring.

En tabell ljuger aldrig vid säsongens slut. Tabellen visar då vilket som är seriens bästa lag. Seriens bästa lag bör alltid, oavsett sport, premieras med direktavancemang.

Lek med tanken att ditt lag har varit bäst hela säsongen men får några tunga skador i sista matchen. Kanske till och med i sista matchens sista period.
Ditt lag vann serien i överlägsen stil med 10 poäng men förlorar i kvalet helt/delvis på grund av dessa skador på nyckelspelare.
Detta är bara ett av få exempel på hur snöpligt det skulle kunna bli om mer eller mindre överlägsna serievinnare missar avancemang i kvalet.

Jag tycker dessutom att många nykomlingar (Karlstad ingår ej) är en frisk fläkt i SSL så man kan fråga sig varför man ska sätta ytterligare käppar i hjulen för dessa.

Nåväl. Nu har jag mest reagerat utifrån den serie jag själv spelar i (dvs Allsvenskan).
Det som är positivt är att lag 2-4 får en chans till avancemang. Fler lag får betydligt mycket mer att spela om. Det kommer bli ”drag” i serien betydligt längre och kvalspel är ju alltid en riktig rysare.
Intresset för sporten kommer till följd av detta öka.
Hur viktigt är det för tidningen att skriva om den där betydelselösa sista matchen egentligen? Inte alls, som det har varit. Men nu kan det helt plötsligt bli viktigt att hårdbevaka en tabellfemma som jagar den där sista kvalplatsen.
Detta är bara ett av många exempel på hur intresset kommer att öka.

***

Möjligheten till kval har jag saknat rent allmänt så det är väldigt positivt att det införs. Huruvida man ska berömma förbundet för införandet av det eller inte kan man dock diskutera.
Det är på många sätt en självklar förändring, och det känns lite grann som att få tillbaka något som man har blivit avstulen.

***

En annan positiv grej med förändringarna är att antalet lag som åker ur damettan har ändrats från horribla fyra lag till gränsfallet tre lag.
Men även här har jag svårt att hylla förbundet. Det var en självklar förändring.
Att fyra lag skulle åka ut ur serien förstår jag inte hur man kunde komma fram till från första början. Det har varit ett helt värdelöst upplägg.

Att tre lag fortsatt åker ur kommer dessutom inte gynna kvaliteten i D1 då ruljansen i serien blir alltför stor. Det i sin tur leder till en sämre serie och att laget som vinner den följaktligen behöver vara mindre bra och därmed mindre förberedd för SSL.

***

Summa summarum är:

Bra jobb förbundet – men det finns fortfarande mycket att jobba på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *