Uppsala 2, Umeå 0

Favoriterna från Uppsala höll i både Superligan och Allsvenskan.

Först så var det ett behärskat Sirius som avfärdade Thorengruppen i den rena seriefinalen. 1-3 slutade matchen – vilket innebär att Sirius nu har sju poäng ned till Thorengruppen på andra plats, och gör att man i praktiken är klar för Superligan. Ett avstånd jag aldrig kan se det Sirius-lag jag såg i EXEL Arena idag släppa.

Thorengruppen hade inte de bästa av förutsättningar, seriefinalen till ära. Joakim LundbergMats Jonsson och Daniel Jernberg, tre av lagets mest framträdande spelare, var sjuka; och även om de två senare spelade så var det klara avbräck för laget. Till det tillkom även Andreas Carlbom, som tidigt i matchen utgick skadad.

Det var förstås anledning som förelåg den kommande 1-3-förlusten. En förlust som förvisso kunde varit större; Erik Ställ i hemmalagets mål stod för en fantastisk insats även om han hade stolparna med sig vid några tillfällen.

Sirius höll under långa sekvenser i bollen utan att låta Thorengruppen låna den – då är det svårt att göra mål. Målet som Thorengruppen gjorde var inte ens i öppet spel utan skedde då Mats Jonsson vackert gjorde mål på ett straffslag. Det var talande för matchen att det var enda sättet som hemmalaget lyckas göra mål på.

Sirius var numret större än Thorengruppen, och man har, i mina ögon, varit ett Superligan-lag som spelat i Allsvenskan i år. Man har bland annat ruskiga 151-52 i målskillnad på 18 matcher. Ruggigt bra. Sirius är värdiga vinnare av Allsvenskan.

Mina vänner på läktaren höll Jakob Arvidsson främst förutom ypperlige Erik Ställ i målet. Själv har jag svårt att uttala mig i sånt (och så kom lite sent till matchen också då jag hade haft match själv).

***

Sedan var det de regerande svenska mästarna i Storvreta som till slut lyckades slå ett vild kämpande IBK Dalen. Dalen hängde målmässigt med väldigt länge, men storlag som Storvreta har en förmåga att gå vinnande ur sådana här matcher och så även idag – med drygt en minut kvar av ordinarie tid så hittade Rasmus Sundstedt en otroligt passning till landslagskollegan Mattias Samuelsson som direktsköt det avgörande 6-7-målet.

Fin insats från Dalen som höll jämna steg med stjärnspäckade Storvreta. Kanoninsatser från Alexander Bodén (1+2 och ett självmål(ja!)), Ketil Kronberg (som förmodligen gjorde årets mål i EXEL Arena då han från backposition bombade upp en volley i första krysset) och Thomas Holmgren (1+1).


Skickade en projektil i första krysset.
Foto: ibkdalen.se

Jag tycker att Dalen förtjänade en pinne. Man höll uppe spelet bra i båda ändarna av banan och tillät inte Storvreta komma till speciellt många möjligheter, men fantastiska spelare som SundstedtSamuelsson och Henrik Stenberg (matchens spelare i mina ögon – tre mål och stenhårt jobb över hela banan) GÖR skillnad. Och jag tror nog att Storvreta hade en eller två växlar till att lägga i om det hade krävts.

Dalen ska vara stolta över sin insats idag. Man står upp jättebra mot Storvreta som är landets bästa lag. Synd bara att man inte fick den poäng man gjort sig förtjänta av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *