Vickan: ”Det klickade direkt”

Lagom till morgondagens semifinal mot KAIS Mora tog vi ett snack med Iksus storstjärna Victoria Wikström.
Det blev ett samtal om den nya superfemman, den mystiska skadan och det som komma skall.

***

Iksu avväpnade Falun tämligen enkelt i kvartsfinalerna med 3-0 i matcher.
Mycket av framgången i den matchserien byggde på den nya superfemman med Cassandra Edberg, Iza Rydfjäll, Frida Norström, Julia Nordin och Victoria Wikström.

– Det klickade direkt då vi tränade ihop för första gången. Alla bidrar och alla är positiva och ger energi till varandra. Sedan är vi väldigt lyhörda, vi lyssnar på direktiv och vågar testar olika saker, säger hon och fortsätter:

– Vi kompletterar varandra riktigt bra dessutom. ”Jullan” (Julia Nordin) är Sveriges snabbaste spelare, Frida (Norström) har bra spelsinne och är lugn med bollen, Cassandra (Edberg) har varit vår solklart bästa back hela säsongen och Iza (Rydfjäll) har lagets hårdaste skott och är dessutom väldigt duktig defensivt, säger hon.

Hon nämner inte ett enda ord om vad hon själv bidrar med till femman. Å andra sidan kanske det inte behövs. De flesta är rörande överens om att ”Vickan” själv har varit hetast av alla (tätt följd av Cassandra Edberg förvisso).
På de tre inledande slutspelsmatcherna har den kreativa forwarden gjort hela tio poäng. I och med det har hon ett bättre poängsnitt än någon annan just nu med 3,33 poäng per match.

En stor förklaring till hennes minst sagt sprudlande form är den klart förbättrade skadesituationen.
Efter två år av frustration och rehabövningar har nu den mystiska nervskadan äntligen börjat ge med sig.

– Det är väldigt stor skillnad och en väldigt stor lättnad. Jag har kämpat på i två år och nu på slutet har det gått kraftigt framåt. Å andra sidan har man inte så höga krav. Man kan känna lättnad över en så enkel grej som att kunna ”svänga” ordentligt.  Det är inte längre finlandsfärjan som är ute och kör, säger hon

Det är ischiasnerven som har krånglat. Den sköter nervförbindelserna för nästan hela benets hud, musklerna på lårets baksida samt i underbenet och foten (det kunde jag inte utan att googla).
– Jag vet inte hur skadan kom till. Det var ju som ingen speciell situation eller så. Därför kan man heller inte säga om problemen kommer att komma tillbaka. Det har alltid gjort ont, men det värsta har ju varit motoriken. Jag har ju inte kunnat styra mitt eget ben vilket är en märklig känsla. Det jag och läkarna har gjort är att försöka hitta de muskler som inte fungerat och sedan jobbat med dem. Stundtals har det varit rehabövningar tre gånger om dagen, så man har fått slita en hel del, säger ”Vickan”.

Men nu är alltså dessa skadebekymmer i princip förbi (även om hon fortfarande spelar med smärtstillande).
Med detta i ryggen är det enkelt att se fram emot morgondagens SM-semifinal mot KAIS Mora.

–   Det är klart att det känns riktigt kul. Mora är ett bra lag som känns starkare nu än ifjol. Nu är det mer än bara en femma som kan hota oss. Det kommer att bli en tuff utmaning men över fem matcher känns vi starkare. Vi har en ruskigt bred trupp och fler spelare som kan kliva fram, konstaterar hon – och det är ju svårt att inte hålla med.

– Mot Endre backade Mora hem en hel del vilket var lite oväntat. De är ruskigt snabba på att kontra så det gäller att vi är lugna med bollen och inte slänger bort den. Vi får heller inte skjuta i täck för mycket. Då har vi en riktigt bra chans tror jag, säger hon.

***

Innan vi slutar intervjun frågar jag också vad hon tror om den andra semifinalen mellan Djurgården och Rönnby.

– Jag tror att Djurgården vinner faktiskt, de har haft en större jämnhet och den kommer ta ut sin rätt. Men Rönnby kommer ta någon match. De har några riktigt vassa spelare både rutin- och spetsmässigt, säger Wikström.

Om Dalen – Storvreta säger hon så här (intervjun gjordes i går innan Dalen spelat sin första match):

– Jag säger som de flesta andra: Storvreta vinner. Matcherna lär se ut som de mellan Granlo och Storvreta. Dalen har en femma som levererar riktigt bra men Storvreta har mer än så och är tyngre överlag, säger hon.

***

Det ska bli spännande att se om Iksus förstafemma fortsätter sin sanslösa form imorgon. 15.00 börjar spektaklet.

Noterbart är också att jag kommer att sälja t-shirtar med Play for charitys logga på. Victoria Wikström står för designen.

T-shirten kostar 100 kronor (minst, du får betala mer…) och all vinst går till kampanjen.

Mer om detta i ett separat inlägg.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *