Matchen jag höll på att missa

Lars Johansson får fortsatt förtroende som gästbloggare. Han är tvåbarnsfar, Spurs-supporter med allt vad det innebär, expert på snurrfinten på ”gubbinnebandyn” och en hyggligt bra discgolfare.

***

Sedan plattmatchen i första semifinalen (jo jag tycker det var en plattmatch även om man gjorde en upphämtning) har jag längtat efter semifinal 2, då jag var övertygad att man skulle ha bättre inställning och att hemmaplansstabiliteten skulle visa sig igen.

Jag visste dock att jag inte skulle kunna se matchen på plats då jag med fru och barn skulle till släkten i Piteå. Men ingen större fara, matchen skulle ju sändas på TV4 Sport.

Men igår (torsdag) säger min fru att fredag kl fem ska vi på middag hos svärmor.
Ajdå, prick samma tid som matchen, hur kunde du boka in det tänker jag.
Sånt måste man väl ha familjeråd om. Med slutspel i alla sporter just nu och Champions League och allt är det ju som att gå på ett minfält att boka in middagar utan att fråga sportnörden i familjen.

Men problem är till för att lösas.
Middagen var 17.00 och matchen börjar 17.10. Kommer alla i tid och vi äter direkt sitter jag i soffan senast 17.15 tänker jag. Själva kommer vi 45 min innan och jag ska bara snabbt kolla så att svärmor har kanalen. Men, NEJ, hon har inte den!
Hinner bli nedstämd och ser att min fru tycker lite synd om mig (inte sarkastiskt utan äkta, det är kärlek det), men kommer snabbt på en lösning – livestream.
Lånar svärmors dator, loggar in och allt funkar.

Då var det bara det här med det sociala. Man vill inte missa matchen men inte heller uppfattas så egoistisk och osocial att man struntar i allt utom matchen.
Lösningen blir följande: jag äter förrätt och varmrätt på samma gång, sitter kvar tills barnen gått från bordet (brukar ta ca 7 minuter) och sätter mig och ser. Ser matchen och är samtidigt lagom delaktig i det sociala runtomkring. Med efterrätten föll det sig att den inföll i andra periodpausen. Perfekt.

Och vilken match sedan. Det är något speciellt med Exel Arena för Dalen, har inte sett dem göra en enda dålig match hemma i år. Nu spelade man så pass bra att man besegrade Storvreta för första gången sedan oktober 2010 (!). Det kommer dock inte att dröja lika länge till nästa gång, det är jag säker på. Jag tycker detta slutspel har visat att Storvreta är rätt mänskliga. När den överdrivna respekten är borta, när man vågar utmana Sundstedt i en löpduell, när man trashtalkar med Stenberg och när man inte drar sig för att gå in axel mot axel med Kanebjörk (även om Stenmark förlorade duellen rätt rejält), då är mycket vunnet. När sedan Storvreta har skador och sjukdomar på några viktiga backar, så är de helt klart sårbara.

Dalen gjorde en helgjuten insats idag, tre femmor som producerar, rätt unikt i en slutspelsmatch faktiskt. Och spelare som tidigare haft anonyma roller spelar avgörande roller idag. Kim Lundström är det bästa exemplet, vilken form han hittat senaste matcherna.

Mer spelarkritik:

Adam Berglund – vilket psyke den killen har. Efter att ha gjort en dålig match senast med flera indianare, går han ut och spelar lika kyligt som vanligt. Inte bara spelar safe utan fortsätter vara konstruktiv.

Fredrik Hörnqvist – ännu en grym match. Kanske släppte in något billigt mål i början men i tredje perioden spikade han igen med grymma tv-räddningar.

Peder Bodén – Liksom förra matchen var han kreativ, och passningen till Hjorts mål var snygg, alla som sett Peder spela några år såg att den passningen skulle komma, men Vretas backar såg den inte.

Avslutar med att säga att TV-sändningen var bra. Efter ha sett flera web-sända matcher med klubbarnas egna kommentatorer, var jag glad över proffssändning med repriser och sånt. Och kul att se att min förra elev  Lars Lindberg har blivit så duktig. I klassen var han en sällan skådad sportnörd med enormt driv. Försökte få honom intresserad av samhällskunskap för att ge hans sportjournalistkarriär en inriktning åt Erik Niva-hållet.
Vet inte hur det gick, om han gör några stora samhällsanalyser utifrån SAIK- och Dalen-matcher men vet i alla fall att han utvecklats mycket sedan den där första kommentatorsinsatsen på SDF-SM.

På måndag är det semifinal 3 och vi har haft familjeråd och beslutat att ingen bjudning planeras in mellan 17-19.30. Blir jag hungrig äter jag slicad pizza framför TV:n.

/Lars Johansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *