På grund av en hel del annat är vi knappast först på bollen med denna nyhet. Men vi vill ändå lyfta fram att Prolympia tog guld i skol-SM förra veckan.

Bakre rader från vänster: Mira Sandström, Vilma Vikström, Vilma Östermark, Ellen Hägglund, Julia Westerberg, Saga Hägglund, Moa Hamrén, Linn Berggren.

Främre raden från vänster: Jennifer Nygren, Maria Häggström, Maja Nilsson, Agnes Holmgren, Felicia Österlund, Jessica Lidberg, Emma Hellberg.

***

Min gamle tränare Peter Hugosson Wallgren tränar laget och han har skrivit ett referat till oss på bloggen som ni kan läsa nedan.

Från bloggens sida vill vi gratulera till en fin bedrift. Skolorna i staden har länge skapat bra förutsättningar för idrottare och detta är ytterligare ett bevis på det!

***

I veckan begav sig PROLYMPiA:s flicklag i innebandy iväg till Nykvarn för finalspel i skol-SM för högstadiet. För motståndet stod Tunaskolan från Lund och arrangerande Lillhagaskolan från Nykvarn. Efter att PROLYMPiA besegrat Tunaskolan med 7-2 och Lillhagaskolan slagit samma skola med 6-4 väntade en direkt avgörande match om SM-titeln mellan PROLYMPiA och Lillhagaskolan.

PROLYMPiA inledde finalmatchen klart bäst och ledde rättvist med 1-0 i paus. I den andra perioden kom Lillhagaskolan tillbaka starkt och kunde slutligen kvittera till 1-1 i powerplay med bara ett par minuter kvar. Matchen gick således till förlängning där PROLYMPiA skapade några riktigt vassa chanser att avgöra men straffar krävdes för att skilja lagen åt. Lillhagaskolan inledde straffläggningen men Maria Häggström i PROLYMPiA:s mål var tät och räddade straffen. Maja Nilsson gav PROLYMPiA ledningen efter en tjusig dragning och satte press på Lillhagaskolans straffläggare. Nu följde fem raka straffmissar innan Emma Hellberg kunde avgöra efter att ha satt en backhand i nättaket.

Inför finalspelet var samtliga tränare i de tre finallagen tämligen överens om att Lillhagaskolan var stora favoriter till SM-titeln, inte minst med tanke på att laget innehöll 11 spelare som representerade Södermanland i F-15 SM som avgjordes i Umeå i januari (och som något överraskande slog ut Västerbotten i kvartsfinal). Laget hade dessutom fördelen att samtliga spelare i skollaget spelar i samma förening på kvällstid (Nykvarn).

PROLYMPiA visade dock ingen som helst respekt för sina motståndare utan spelade till synes utan nerver och stod för en enastående prestation som ledde till guld. Värt att uppmärksamma är att PROLYMPiA:s lag innehöll spelare från samtliga årskullar på skolan (årskurs 6-9). I den direkt avgörande matchen slog sig två elever från årskurs in på två formationer.