Landslagskaptener & chefen

I veckan skickade jag ut ett pressmeddelande till en rad tidningar och annat i Sverige om vår insamlingskampanj.

Men då tidningar runt om i landet (förutom VK/Folkbladet) uppenbarligen inte tyckte att det här var något att skriva om så får jag istället publicera dessa intervjuer här på bloggen.

Jag pratade nämligen med de båda landslagskaptenerna Josefina Eiremo och Johan Samuelsson samt Svenska kyrkans insamlingschef Claes Anckarman.

***

Johan Samuelsson blev en klar nyckelfigur i denna kampanj. Han gick med som nummer två och förklarar nu hur han tänkte.

– Jag såg på Twitter om kampanjen och kände direkt att jag ville vara med eftersom att jag delade samma uppfattning som er. Kan man vara med och bidra så är det en självklarhet för mig, och självklart hoppades jag på att det skulle kunna ge lite eko. Jag försökte också få med mig några landslagsspelare, säger Samuelsson.

Vid den tidpunkten trodde han verkligen inte att det skulle bli 80.000 kronor.

– Nej, jag trodde inte att det skulle bli så stort som det har blivit. 20.000 kändes rimligt, men det blev ju betydligt mer än så. Jag tror att det skulle kunna bli lika stort nästa år om det är samma tajming och liknande antal matcher som gäller. Synd bara att vi inte gick längre i slutspelet, skrattar han.

Damlandslagets kapten Josefina Eiremo var inte riktigt lika snabb att haka på men när hon väl fick höra om kampanjen var det givet att gå med.

– Jag hade hört några i laget surra om det, och till slut kollade jag in det. Då kände jag att jag självklart ville vara med och bidra. Det gällde bara att klura ut hur jag skulle gå till väga eftersom jag var skadad, skrattar hon.

– Det kändes som en självklarhet, och jag kände bara ”varför har ingen tänkt på det här tidigare?”. Det är en enkel men samtidigt fantastisk idé som fått ett väldigt fint resultat, fortsätter Eiremo.

Hon tycker även att kampanjen är en seger för hela sporten.

–  Detta har gett ett eko i innebandy-världen. Det ger en otroligt positiv stämpel för innebandyn och vi behöver verkligen allt sådant. Nu hoppas jag att fler sporter kan få upp ögonen för det här, säger hon.

***

Den tredje personen jag pratade med var Claes Anckarman som är insamlingschef i Svenska kyrkan. Han är närmast lyrisk över denna insamling och nämner den som en solklar snackis på kontoret i Uppsala nu i vår.

claes

– Bland alla bidrag vi fått in är detta ett som sticker ut och är unikt. Vi har aldrig haft en sådan här tydlig koppling till idrotten tidigare och det är ytterst sällan som ett enskilt projekt inbringat så här mycket pengar. Jag och mina kollegor är väldigt glada över att ni har dragit igång detta och jag vill rikta ett stort tack till alla som har varit med och bidragit, säger Anckarman.

Fasteinsamlingen är nationell och väldigt utbredd. Runt 70 miljoner (!!!) samlas in totalt sett. Trots denna enorma summa är våra 80.000 bland de högsta bidragen vilket visar på en enorm många-bäckar-små-effekt.

– Det är det som är Svenska kyrkans styrka. Vi finns i hela landet och har 6,3 miljoner medlemmar. Totalt är det över 10.000 insamlingar som pågått samtidigt, så det är många ute i landet som ska ha beröm, säger Claes Anckarman.

Pengarna går till en mängd olika projekt (vi har valt fyra vilket vi håller på att berätta om). HÄR kan man läsa hela insamlingskatalogen.

1 kommentarer

  1. Härligt att läsa! Jag blir så glad när ungdomar engagerar sig för en bättre värld! Det ger oss alla ett hopp!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *