Boende med äganderätt prioriteras

Hyresskatten är en mjölkkossa för regeringen Anders Borg. Bostadsrätter och villor får Rot och ränteavdrag till ett värde av 39,6 miljarder kronor varje år. Hyresrätten får inte en krona . Resultatet blir att färre hyresrätter byggs och att lägenheter som behöver renoveras förfaller. Att bo i hyresrätt kostar 2000 kronor mer i månaden än den som bor i villa..Om man dessutom skulle jämföra kostnade per kvadratmeter så skulle skillnade bli betydligt större. Det är i stora drag tre områden där bostadsrätter och villor har skattefördelar som saknas för hyresrätten, nämligen Rotavdrag, ränteavdrag samt dubbel fastighetsskatt. Värdet av ränteavdragen för bostadslån uppgick 2011 till 26 miljarder kronor.Ränteavdraget har tidigare motsvarats av lika stora subventioner till hyreslägenheter. 2006 avskaffades räntebidrag och investeringsstöd till hyreslägenheter medan ränteavdraget till bostadsrätter och villor blev kvar. Rotavdraget kostade staten  13.6 miljarder år 2011 och gäller bara för dom som äger sin bostad och finns inte för hyreslägenheter överhuvudtaget. Dessutom så måste fastighetsägaren för hyreslägenheter betala vinstskatt för avsättning till framtida underhåll. Detta innebär att renoveringar ofta leder till stora hyreshöjningar. Den som äger ett hyreshus betalar fastighetsskatt på sitt hus samt skatt på vinsten av att hyra ut sitt hus. När villaägare betalar skatt en gång, så betalar hyresvärden som äger hyreshuset denna skatt två gånger och som då hyresgästerna i slutändan får betala. Denna regering favoritiserar villa- och bostadsrättsägare men straffar boende i hyreslägenhet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *