Det bästa i livet är gratis. Eller?

[dagens musiktips]

Jag har 164 appar i min iPhone för ögonblicket. Men bara en handfull har jag betalat för, om ens det. Varför finns det inbyggt motstånd mot att betala för appar? Eller är det bara jag?

Det finns i stort sett tre sätt att ta betalt för appar: Du tar betalt för appen, du ger bort appen men har reklam i den eller så ger du bort appen men skapar möjlighet att köpa till saker i appen (in-app purchace), ett sätt som många spelutvecklare använder. Eller så gör du som Instagram med flera – du ger bort appen, har ingen reklam och erbjuder inga köp inuti appen – du kan uppenbarligen ändå sälja din plattform för dyra pengar om tillräckligt många börjar använda den.

appar_barn

De appar jag betalar för är först och främst barnappar till femåringen, och alldeles snart säkert också för killen som är ett och ett halvt. De apparna hamnar ibland på min telefon, men främst i en iPad som mer eller mindre är dotterns. Och för att hitta bra barnappar och appar som är gratis följer jag bloggen Pappas Appar på Facebook. Pappas Appar har även en Facebooksida som heter Appfredag som varje fredag tipsar om appar som är gratis, för oss som då inte riktigt vill betala för appar.

appar1

Visa mig vilka appar du har och jag ska tala om vad du är för person. Funkar det? Ja, troligen. Min telefon är i varje full med sociala medier-appar av alla de slag och väldigt få spel, men många nyhetskällor. Och som du ser ovan, de som har fått äran att hamna på sidan ett utan att vara mappade är Facebook, Twitter, Instagram, TextTV och Spotify, ja förutom hemmaraden då med telefon, mail, kalender och SMS.

Mest otippad i det gänget är nog TextTV. Och det är faktiskt dessutom en av få appar jag har betalat för, tror den kostade 7 kr. Men den är grym. Den är exakt som Text tv på tv:n – surprise! Du kan välja vilken kanal du vill kika på, men det finns förstås bara en som gäller och det är ju SVT:s Text tv. Du får snabbt veta det viktigaste, och ja, jag tycker nog att text tv-redaktionen är riktigt bra på att sålla ut det viktigaste. Och att servera det i ett extremt komprimerat format. Dessutom har du koll på sporten och får snabba uppdateringar av resultat med mera.

textTV

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men jag har faktiskt svårt att se var mitt motstånd mot att betala för appar kommer ifrån. På den tiden jag köpte låtar på iTunes handlade jag rätt flitigt i AppStore, så det är inte själva affären. Och så snål tycker jag inte att jag är, i varje fall inte i andra sammanhang. Har du samma upplevelse eller är det bara jag som har utvecklat någon slags undermedveten betalfobi mot appar?

Det här är inlägg 88 i mitt försök att blogga i 100 dagar tillsammans med ett gäng andra bloggare under taggen #blogg100, mer statistik hittar du här.

 

 

1 kommentarer

  1. Kul att få lite insikt i andras app-vardag! Känner igen några Toca Boca-appar där 🙂 Jag gillar också texttv förresten, så pass mycket att jag gjort en app för den. En gratis sådan dessutom. Har du tid + lust får du gärna testa den och berätta hur du gillar den i jämförelse med 7 kronorsvarianten.
    Du hittar den här: https://itunes.apple.com/se/app/texttv.nu/id607998045

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *