Strateger sökes. Eller kontaktnät?

Idag såg jag två platsannonser som sökte strateger för sociala medier. Båda var från fackförbund. Ett tecken i tiden att även de stora organisationerna inser att sociala medier kräver lite mer strategiskt tänkande och inte längre kan skötas med vänsterhanden. Kan ju också vara ett tecken på att valupptakten har startat.

Men två saker i dessa annonser tycker jag var extra intressanta. Det första var att båda tog upp att kriskommunikation via sociala medier skulle bli en del av arbetsuppgifterna. Så etablerat är uppfattningen idag att sociala medier de facto är en bra kanal för krishantering. Det var det få som pratade om för bara ett halvår sedan.

Det andra var kanske lite mer problematiskt, kan jag tycka. Eller så är det kanske också bara en mognadsfråga? I vilket fall, det som fångade mitt öga är den markerade raden nedan i Kommunals platsannons.

Skärmavbild 2013-09-26 kl. 20.16.39

Självklart kanske man kan tycka. Du lär ju ha ett hyfsat stort nätverk även på ett personligt plan, om du har arbetat några år med sociala medier. Men är det nätverket relevant för någon annan än dig? Är det relevant för din arbetsgivare? Å andra sidan. Det står ofta i ”vanliga” platsannonser att du ska ha ett stort nätverk i näringslivet med dig till din arbetsplats, om det t ex gäller en säljande vd-position.

Min poäng är att de allra flesta jag känner med stora nätverk i sociala medier är väldigt rädda om sitt nätverk. De skulle sällan eller aldrig äventyra det för att utnyttja det i något syfte som deras arbetsgivare sa till dem om. Med andra ord, mitt nätverk i sociala medier är mitt nätverk och inget som någon arbetsgivare kommer att få dra nytta av, om jag inte själv vill det, förstås. Men… med det sagt är det ändå ofta så att dessa nätverk och liv så ihopblandade att korsbefruktningen är självklar och inget problem.

Men, frågan är vad Kommunal menar med formuleringen. Jag ska ställa frågan till dem och se vad jag får för svar. Vad tycker du om det? Är det problematiskt eller självklart för den typen av jobb? Eller menar det egentligen något helt annat? Menar Kommunal kanske att man behöver nätverket av någon annan anledning? Vad tror du?

Länkar till platsannonserna:
Unionen söker Ansvarig digitala kanaler – Stockholm
Kommunal söker Strateg för sociala medier

/ @jmjobring som idag lyssnar på Sun song av Laura Veirs.

 

 

 

1 kommentarer

  1. Pingback: Kommunal svarar… | Social masskommunikation

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *