Summering 2013 – hur gick mina förutsägelser?

I januari spådde jag i kristallkulan inför året. Jag trodde att vi skulle uppleva reklamtrötthet, podcasts, social film, sidoinkomster och My Space. Läs hela inlägget här. Om vi börjar från slutet så återuppstod faktiskt My Space. Under sommaren drog de igång med nytt utseende och vad jag kan förstå är siten i gång, men någon jättehype har det inte varit. Ännu. Jag tror vi ger det ett år till, men helt omöjligt att det blommar upp igen på på allvar är det inte. Kolla in själva om ni inte har varit där på länge, det är rätt snyggt.

Skärmavbild 2013-12-17 kl. 12.57.13

Reklam nej tack
Att vi har upplevt reklamtrötthet tror jag att de flesta av oss kan skriva under på. Och den starkaste trenden i den bransch jag verkar i heter ”Content Marketing”. Alla jagar innehåll. Alla vill skapa innehåll som du som mottagare ska älska, så nog är detta en trend som företagen och reklamköparna verkligen börjar ta på allvar. Vilket givetvis är bra. Och på tiden.

Podcasts puttrar på
Jag förutspådde också att podcasts skulle slå genom bredare och att fler företag skulle ge sig på mediet. Och visst finns det många fler podcasts idag än för ett år sedan, men de allra flesta företag väljer att sponsra poddar än att starta egna.

Social film slog hårt
Jag förutspådde också att film till slut skulle få sitt genombrott, och det fick det ju, får man säga. Men inte via Strum (som bytte namn till CineBeat) eller VideofyMe, utan via Twitte-ägda Vine som i sin tur satte fart på jätten Instagram att dra igång film i sin populära bildapp.

Sidoinkomster är kanske mer tveksamt
Jag vet inte om du har fått fler sidoinkomster ses sist, men Kickstarter är på mångas läppar dessa dagar och en hel del svenska projekt, bland annat har slöjdaren Jögge Sundqvist (surolle.se) finansierat en film om sin far Wille. Och svenska appen Foap verkar ha fått en hel del användare, som kan få betalt för sina bilder.

Skärmavbild 2013-12-18 kl. 20.35.18

/ @jmjobring som lite otippat bjuder på en julspellista

 

 

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *