Människor – ett journalistiskt experiment på Instagram

Yes, sisådär tio år sedan jag senast skrev en rent journalistisk text (då var det för övrigt en intervju med fotbollshjälten Steve Galloway för det då precis nygrundade fotbollsmagasinet Offside) var det nu min tur att publicera en intervju i minimagasinet Människor på Instagram med Jan Bidner och hans jobb som sjukhusclown.

Hela idén kommer från Mattias Jägerskog och han har tidigare sagt så här om tankarna bakom: ”Tänk dig ett mini-magasin precis där du är just nu. Helt baserat på Instagram, med små korta intervjuer, små porträtt av människor. Alla möjliga människor. Fotona eller filmerna på Instagram är nära och texterna är korta och kärnfulla.”

Skärmavbild 2014-09-19 kl. 12.37.47

Det som är lite ovanligt i sammanhanget är att de allra flesta skribenterna aldrig har träffats. Vi har endast haft kontakt via Facebook och personligen har jag ingen annan relation till grundaren Mattias annat än i den Facebook-grupp där vi hanterar inläggen – och förfrågan om att delta fick jag via Twitter. För att hålla kvaliteten och tonen densamma i alla inlägg så publicerar vi de först in i den slutna gruppen på Facebook. Där tycker alla skribenter som hinner till om varandras texter och bilder. Tillsammans vässar vi på det viset texterna och höjer kvaliteten innan publicering.

Jag tycker att Människor är ett kul exempel på vart vi tillsammans kan ta journalistiken. Det kan förstås också vara ett sätt för mer nybakade skribenter att ”publicera” sig och få öva på att skriva och få och ge feedback i en trygg miljö. Och förhoppningsvis ger det följarna på Instagram en bild av vilka fantastiska människor det finns i det här landet – följ gärna med.

Adressen till kontot är: http://instagram.com/manniskor (i Instagram-appen söker du bara på ”Människor” så hittar du kontot).

/ @jmjobring som idag gärna lyssnar på Miriam Bryants nya singel Dragon.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *