Flickor tål bara mesfotboll


Storasyster började spela fotboll i våras i byns lag för -05:or. Säsongen är nu avslutad och den har varit lyckad för laget. Barnen har haft roligt och utvecklats.

Till nästa säsong kommer flickor och pojkar att delas upp i två olika lag. Det finns flera anledningar tydligen. Dels för att det i cupen ska vara ”flicklag” och ”pojklag” som anmäls. Dessutom har det framkommit att vissa tjejer i storasysters årskull inte velat vara med och spela för att killarna är så hårdhänta och knuffas. Då är det tydligen bäst att göra en könsuppdelning. Men är det verkligen det?

Jag vet inte om jag är besvärlig, men jag ser ingen som helst poäng med att dela laget efter kön. Är det inte bättre att de får träna tillsammans och att man istället förklarar för de killar som knuffas och är hårdhänta att de ska spela schysst? Varför ska vi uppmuntra pojkarna att fortsätta spela tufft och sätta flickorna i en mesgrupp? Som jag ser det är detta en av alla miljoner saker vi vuxna gör som hindrar stereotypa könsroller från att försvinna.

13 kommentarer

  1. Håller med! Helt och hållet! Sen är det tydligen så att de som bestämmer inom fotbollsvärlden har bestämt att eftersom pojkar inte får spela i en flickserie så får inte heller flickor spela i en pojkserie!
    Puckat! Tror de har otroligt mycket att lära av varandra och det gynnar båda könen att man har ett mixat lag…

  2. Märks hur lite ni kan om fotboll tyvärr. Är väl tjejerna som ska vara tacksamma och verkligen vilja spela med killarna. Skulle tjejerna i tidig ålder börja lära sig att fotboll är en kontaktsport och själva börja spela mer fysiskt så kanske damfotbollen även på seniornivå utvecklas mer. Titta på många utav dom stjärnor vi har inom damfotbollen idag. Dom har vid varje tillfälle spelat med killarna för att dom är så pass mycket bättre än tjejer och har i och med det själva utvecklats mer. Titta bara på Hanna Ljungberg. Säg åt tjejerna att spela lika hårt själva istället för att skylla på att killarna spelar för hårt, det är lika bra dom lär sig i tid.

    • Tacksamma? Verkligen?
      Jag kan hålla med dig om att tjejerna behöver tuffas till. Men tacksamma, I don´t think so.

  3. Det gagnar tjejerna att spela utan killar – är övertygad om det. Sedan är det inte ovanligt att tjejer spelar med killar. Instämmer med Lars (dock behöver inte tacksamhet nämnas…)

  4. Johanna, word.

    Att tala om för Johanna vad som gagnar hennes dotter, det är fel på så många (fotbolls-) plan (-er).

    Flickor kan spela med pojkar men mixade lag är inte fel. Det börjar bli lite snurrigt i resonemangen hos kommentatörerna. Problemet ligger i att det finns en generaliserad bild av vad fotboll är (av kommentatörerna att döma. Fotboll ska vara si och flickor ska antingen in i den världen eller inte…).

    Finns många som INTE anser att fotboll är en sport för pojkar där flickor ska rätta sig (och vara tacksamma!) utan önskar en arena där man gärna välkomnar alla egenskaper som kanske skulle toppa allas prestationer? Ibland känns det som att en släng av utvecklingspsykologi och grupppsykologi skulle lyfta diskussionen. Lägg till anatomi också.

    Jag förstår inte riktigt hur Hanna Ljungberg kom in i bilden men att missa hur hon OCKSÅ socialiserats in i fotbollen och, om jag tolkat det rätt, bara varit hård och tacksam, är att glömma väsentliga delar (eller inte känna till?). Dessutom är hon rubbat duktig.

    Och sen ska vi väl inte glömma det mest absurda, dessa barns ålder.

    Fortsätt skriva och reflektera Johanna. Vi alla behöver fundera ibland. Just nu funderar jag t.ex på en egen liga 😉

  5. Min son har spelat fotboll i 6 år. Han har spelat i åldersblandat och med både pojkar och flickor och det går utmärkt! Barnen lär av varandra. Som fotbollstränare ser jag bara fördelar med att blanda spelare. Det är upp till tränarna att se till att alla som vill vara med hittar sin plats i laget och utvecklas efter sin bästa förmåga oavsett kön och ålder!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *