Lucka 10



Det finns en uppsjö av varianter på det perfekta saffransbrödsreceptet. Här är ett som jag fått av en kompis mamma, en specialare med vit choklad. Underbart gott. Passa på att baka innan det är dags att lussa, så har du bullarna färdiga när Lucia ska skrida fram och sprida ljus. Jag brukar göra längder istället för lussebullar. Dels för att jag är lat och dels för att bröden blir saftigare då.

Monas saffranslängder
Ingredienser:
125–150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 paket saffran
salt
2 dl strösocker
13–14 dl
mjöl
Fyllning:
75 g smör
200 g vit choklad
½ dl strösocker
1 ägg till pensling
pärlsocker
Gör så här:
1. Smält smör, häll i mjölk och värm till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke. Häll på smörmjölken. Blanda i saffran, lite salt och sockret.
3. Rör i mjölet.
4. Låt jäsa i 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till 30 x 40 centimeter.
6. Bred på smör, strö över hackad vit choklad och socker och rulla eller vik ihop degen.
7. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper och jäs i 30 minuter.
8. Pensla längderna med ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i 25–30 minuter.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *