Lucka 14



It’s a wonderful life, Foto: Scanpix

Förra året saknade jag en lista på riktigt bra julfilmer. Därför bestämde jag mig för att göra lite research i ämnet inför denna jul, och detta är vad jag hittat av intresse. Jag är väldigt blödig när det kommer till feelgood- och romantiska komedier. De flesta filmer här på listan är just sådana. Är det någon av dessa som du missat, så grattis till dig! Du har något mysigt att se fram emot. Här skriver jag om dem utan inbördes ordning.

It’s a wonderful life
Julfilmernas julfilm enligt många. Själv tror jag att jag hade för höga förväntningar. Klassikern med James Stewart och Donna Reed från 1947 är en vacker historia med budskap. Men jag skulle inte sätta filmen som etta på min lista.

Love actually
En modern klassiker som visas på tv inför varje jul. Kändisarna duggar tätt och den röda tråden är olycklig kärlek. Juletid i London är magisk och trots hjärtesorg så blir det en varm och mysig historia.

Det hände i New York/Miracle on 34th street
En liten flicka tvingas ompröva sin syniska bild av tomten. Hennes mamma har sagt att han inte finns, men stämmer det verligen? Originalversionen spelades in 1947, och den har jag tyvärr inte fått tag i utan jag har bara sett ”kopian” som är gjord 1994. Hade hellre velat se originalet.

The shop around the corner
Filmen, med James Stewart och Margaret Sullavan, från 1940 är förlagan till You’ve got mail. Den handlar om två personer som driver butiker men som inte tål varandra. Så börjar de brevväxla, som Tom Hanks och Meg Ryan. Ni vet.

Välkommen till familjen
Sarah Jessica Parker spelar en stroppig kvinna från storstaden som ska följa med sin pojkvän hem och fira jul. Familjen visar sig vara lite mer frisinnad och galen än vad huvudrollsinnehavaren är van vid.

Ogifta par
Den här filmen ser jag varje jul. Lena Endre, Peter Dalle, Suzanne Reuter och Johan Ulveson är alla briljanta. De två paren umgås flitigt med varandra och avslutar med att fira jul ihop. Det finns så många underbara scener i den här filmen, men Johan Ulveson som full jultomte tar priset. Här är de inte fråga om myspys eller feelgood. Bara hysteriskt tragikomiskt. Se!

The Holiday
Två kvinnor på varsin sida av Atlanten byter bostad med varandra för att komma bort från vardagen. De får nya perspektiv på livet och träffar nya människor som gör dem lite lyckligare. En riktigt feelgoodrulle.

Bridget Jones dagbok
Gröna stickade tröjor med renar på. Glögg och julfester. Pinsamma föräldrar och dråpliga situationer. De flesta har nog sett Bridget Jones försök att vinna Mr Darcy. England under ett snötäcke är vackert.

Sleepless in Seattle
Så romantiskt som det kan bli. Meg Ryan blir kär i en röst på radion och hennes man är vansinnigt förstående. Allt ses som ett tecken, och det är klart att hon ska satsa på den mystiska mannen. Mötet på toppen av The Empire State Buildig är en klassiker.

Medan du sov
Sandra Bullock låtsas vara flickvän till en man hon är hemligt kär i. När han ligger i koma får hon en fin relation med hans familj och det blir ett dilemma när hon ska avslöja sin hemlighet. Klassiskt upplägg på dramaturgin, men ett säkert kort som alltid funkar.

Ängel i New York
En ganska bortglömd film om julens magi. Penelope Cruz, Robin Williams och främst Susan Sarandon gör fina roller i en fin film som visar att mirakel finns. Den här filmen stannade kvar hos mig när jag såg den för första gången. Den är fin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *