Jag ska giva dig på nöten

2-bröd, lasagne, tvättnötter 104
Låt mig komma med ett utmärkt tips – tvättnötter. Vadförnåt? kanske du säger då. Jo, jag ska förklara. Tvättnötter används istället för tvättmedel och är helt naturliga. Skalet i nötterna innehåller en slags såpa som frigörs i tvättmaskinen och rengör dina kläder. Voila!
1-bröd, lasagne, tvättnötter 102 Det är snällt mot miljön och ett paket räcker länge. Jag fick två paket i julklapp 2011 och har nästan ett helt kvar. Sex-åtta skalhalvor läggs i den lilla påsen som knyts igen och läggs tillsammans med tvätten i maskinen. Samma skal kan användas två gånger. Är du intresserad så säljs de ofta i hälsokosten eller här, här och här.
4-bröd, lasagne, tvättnötter 113
De nytvättade kläderna blir helt luktfria. Vill du komma åt den parfymerade doften som finns i vanligt tvättmedel finns naturliga oljor att använda i stället. Sköljmedel slutade jag med för hundra år sedan. Något mer miljövidrigt och onödigt finns inte. Egentligen har man bara anledning att använda sköljmedel om man bor i Skåne eller på Gotland, eller något annat ställe där vattnet är mycket hårt.

Envisas du med att använda det ändå så fundera över alternativ. De här dukarna finns att använda i torktumlaren och tar bort statisk elektricitet. Är det doften du vill åt finns som sagt eteriska oljor och mjukheten i kläderna får du ändå om du använder tvättnötterna.

Tänk på saken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *