Bitterfitta eller supersnippa?

Jag läste i början av april en intervju med Jennifer Åkerman i Aftonbladet. Hon porträtterades med anledning av att hon var med i Let’s dance. I intervjun fick hon frågan om hon är feminist och hon svarade att det var hon inte.

Va?

Jag blir så himla förvånad över detta svar! Jag blir förvånad varje gång en människa säger att hen inte är feminister. Vad tror hen att begreppet betyder? Det vill jag veta på riktigt.

Nationalencyklopedin skriver så här: feminism (franska féminisme, av latin fe´mina ’kvinna’), ursprungligen ett nedsättande ord; feminist var en person som inte anpassat sitt beteende till de förhärskande könskonventionerna. Ordet lanserades som benämning på kvinnosakskamp vid den internationella kvinnokonferensen i Paris 1892. Det avsåg då framför allt lika rättigheter, inte minst i ekonomiskt hänseende.

Enligt Svenska akademiens ordlista betyder feminism rörelse för kvinnors jämställdhet med män.

Så – de som inte kallar sig feminister, tycker de att kvinnor ska fortsätta vara underordnade män, inte ha samma rättigheter eller tjäna lika mycket för likvärdigt arbete? Tycker dessa människor att det var bättre år 1892?

Det finns en hemsida vars länk har delats över 21 000 gånger på sociala medier bland annat. Den heter 33 anledningar och tar upp varför feminism behövs. Nu har facebook valt att blocka alla länkar och stoppa all spridning av denna sida.

Va?

Dessutom. Folkbladet skriver i dag om tingrätten som friar tre killar från våldtäkt. ”Tjejen kanske inte särade på benen frivilligt för att hon var lite blyg.”

VA?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *