Ta och läs vad som gäller om uteserveringar

Debatttens vågor är höga om uteserveringarna och när jag läser reglerna känner jag inte igen det som sägs i tidningarna. Nedan har jag lag ut vad som gäller rakt upp och ner och jag överlåter till dig själv att bedömma vad som är sant. Det här är vad kommunen sagt

Uteserveringar i Umeå

För att bedriva uteservering krävs ett antal beslut och tillstånd; enligt ordningslagen krävs tillstånd från polisen, marken ska hyras från kommunen, kontakter måste tas med miljö och hälsoskydd och alkoholhandläggarna, bygglov sökas och ibland krävs dialog med brand. Regelverket bygger på vår lagstiftning och är inte några unika regler för Umeå. Regelverket har uppfattats krångligt, och för att underlätta har gällande regler sammanställts i en broschyr. Broschyren har tagits fram gemensamt av inblandade verksamheter, enbart med ambitionen att ge bra service till företagen.

I broschyren finns några rader om serveringens utformning och detta är främst för att tillgängligheten för funktionshindrade ska lösas på ett bra sätt. Därav bl a beskrivningen hur staketen ska vara konstruerade, så att även en person med synnedsättning ska kunna röra sig i centrum. Avseende reglerna om staketets utformning står i broschyren ”Staketet ska vara 90 cm högt och minst ha en tvärgående regel uppe och en tvärgående regel högst 20 cm från marken så att personer med synnedsättning lätt kan hitta dem med ledkäpp”. Riktlinjerna är avsedda att vara ett stöd vid utformningen av uteserveringen så att tillgängligheten för funktionshindrade löses korrekt. Även om man har en synnedsättning ska man tryggt kunna röra sig i centrum utan att riskera att snubbla över utställda föremål, utformas staketet enligt riktlinjerna blir det en bra lösning för funktionshindrade.

Därutöver står att i centrum ska staketet svart smidesräcke eller svartmålat järnstaket av tunnare dimension, vilket vi har ansett dels passar bäst in i stadsbilden men även underlättar tillgängligheten då det enkelt kan utformas så kraven fylls och har bra kontrast som är lätt att se. Några riktlinjer för gestaltningen utöver tillgänglighetskraven anges inte (utöver materialet). Avseende möbler står inte någonstans att de ska var enhetliga, däremot att de ska väljas så de passar bra in i en stadsmiljö, och vi tipsar om att de bör klara ojämt underlag.

I centrum är det betydligt mer människor och fler serveringar, därför är kraven högre. Dels för att det lätt blir trångt på gatorna men också för att vi vill ha en attraktiv stadsmiljö.

Liknande regelverk finns i de flesta större kommuner, ofta mer fylligt än Umeås korta rader, och lagstiftningen gäller givetvis i alla svenska städer.

Syftet med framtagen broscher har enbart varit att underlätta för de sökande. Att beskriva hur viktiga uteserveringarna är i Umeå, och enkelt ge en bild av vilka regler som gäller och hur serveringen ska utformas för att lösa tillgängligheten korrekt. Med broschyren vill vi hjälpa företagen göra rätt, så att staket osv som köps in för serveringen fyller kraven och företagens investeringar inte riskerar att inte uppfylla regler och tillgänglighetskrav.

Jag bifogar en länk till broschyren;
Uteservering+i+Umeå+kommun[1]
http://www.umea.se/download/18.7053ae821362a1b437c3702/Uteservering+i+Ume%C3%A5+kommun.pdf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *