Det gäller att säkra kompetensen i sjukvården

 Sjukvårdskompetens kräver patienter. Ska sjukvården kunna hjälpa så många som möjligt så måste sjukvården ha högre och högre kompetens. 

Det kommer nya metoder hela tiden och ska läkarkåren kunna höja sin kompetens behöver de också tillräckligt med antal patienter inom de svåra områdena. Man blir aldrig duktig om man bara har några enstaka fall på ett år.

Risken är uppenbar att vi som bor i glesa områden och inte har tillräckligt med patientunderlag halkar efter inom vissa speciella områden och därmed inte får samma sjukvård som inom storstadsområdena trots att vi ska ha ett Utjämningssystem som ska kunna ge lika ekonomiska förutsättningar. 

Det tar dock inte hänsyn till att läkarkåren ska ha möjligheter att få kunskap och kompetensutveckling. Vi som är glest befolkade har dessutom för vana att smeta ut resurser av andra skäl. 

Ett Norrlands landsting eller i framtiden en region med de fyra nordliga länen har varit ett steg i rätt riktning både att koncentrera de svåra fallen och en gemensam skattebas och har gett mer pengar till vård i stället för byråkrati. 

Sjukvården i Norrland står inför jätteutmaningar om patienterna ska få den bästa vården. Vi måste samtidigt se till att den högre sjukvården får bra utbildning och att läkarutbildningen men även forskningen säkras vid Umeå Universitet. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *