Svältkatastrofer hotas i spår av brist på livsmedel

Matbrist och matpriserna åker i höjden. Hos oss i Sverige har det regnat mycket, vattenmagasinen är överfulla och elpriserna rekordlåga och kärnkraftverken går. Priserna på el är rekordlåga och de som tänkt bygga vindkraftverk avvaktar med byggandet för det är förlust.

På andra ställen på jordklotet har det varit enorm torka på andra enorma regn och El Nino. Det blir stora problem för bönderna i Ryssland, USA och Brasilien som är stora livsmedelsproducenter och som en följd stiger matpriserna. Det här kan leda till ökad oro i världen.

Majsen en bristvara och det drabbar inte bara de som gör tortilla utan den är också foder och i Ryssland och Ukraina och USA blir det ont om vete som är både foder och bröd. Bildas nu El Nino i Stilla havet då tillkommer torka i Australien, Afrika, Indien och Sydostasien. Av majs görs det också Drivmedel i en fabrik i Polen som ägs av Sekab koncernen

Inte nog med att vi haft en finanskris i USA och Europa som skapat oro. Där har det spekulerats vilt med papperspengar och överkonsumtion av allt inklusive mat men även alla andra typer av varor. Nu hamnar maten också i spekulationsportföljen och mat köps vilt och priserna rusar i höjden

Hälften av världens befolkning lever på bara några få dollar om dagen och stiger priserna svälter folk och oroligheter kommer i dess fotspår. Det har vi sett tidigare och det kommer igen.

Det spekuleras i om detta beror på den globala uppvärmningen. Men vi har en överproduktion av mat i många fall och vi kastar alldeles för mycket mat inte minst i Sverige där hälften till stor del kastas. Vi måste få slut med detta resursslöseri då räcker maten bättre till men vi i vår tur måste ha för gott om pengar trots det skuldberg hushållen har främst på grund av bostadslånen när vi kastar så mycket mat. 

Vad detta beror på vill jag inte spekulera i men man ska vara rädd om pengar och använda dem till annat än spekulation det tror jag ger mindre oro runt om i världen. Vad är det för vinst med stabila statliga ekonomier som vår om skulderna ligger hos hushållen. Det ligger en hel del i vad Göran Persson sa Den som är satt i skuld är inte fri.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *