Jag tror det är kungen som bestämmer hur kataloger ska se ut i Saudiarabien

IKEA katalogen i Saudiarabien vad är sant. Sant är i alla fall att kvinnor tagits bort i katalogen. Jag är inte alls säker på att de motiv som IKEA framfört är de riktiga.

Jag tror inte kungen tillåter kvinnor att synas i kataloger. Kungen är ju den som i stort bestämmer allt i Saudiarabien. Kvinnor är förtrycka i landet och har i stort sett inga rättigheter alls. De får som exempel inte köra bil men kan få någon typ av dispens.

Det finns omfattande könssegregering; kvinnor och män hålls åtskilda utanför hemmet och kvinnor vistas endast undantagsvis i det offentliga rummet. Kvinnornas rörelsefrihet är kraftigt inskränkt då de endast får resa i sällskap med en manlig släkting.

Kvinnors rättigheter att arbeta, äga och förvalta egendom och att rösta i allmänna val i Saudiarabien är kraftigt inskränkt. Restauranger, även restauranger ägda av västerländska bolag, har två ingångar och åtskilda ytor för ungkarlar och familjer där det förekommer att familjearean är enklare än ungkarlarnas. Enligt tradition så har kvinnor en roll i samhället som mödrar och att sköta hushåll.

Listan på hur kvinnor förtrycks i Saudiarabien kan nog göras hur lång som helst och jag är helt övertygad om att IKEA inte törs säga sanningen om katalogen för då har de säkert fått lämna landet.

Hur man ska få kungen att demokratisera landet och ge kvinnorna samma möjligheter och rättigheter som männen det har jag ingen lösning på. Jag tror inte det går så länge ingen av stormakterna börjar sätta tryck på förändring. Jag tror inte IKEA har den makten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *