Mogg käkade papper

Onsdag 20 oktober kl 12.15
Umeåbandet Mogg kunde ha nått hur långt som helst.
Det slutade med porrfilmsmusik och tidningspapper till middag.
Mogg bildades i Umeå i början av 8o-talet. Kärnan var Jonny Lindkvist, numera sångare i Nocturnal Rites, Thomas Carfors, Janne Eklund och Bobby Eriksson.
Mogg var oerhört talangfullt och hade alla möjligheter att nå hur långt som helst inom den nya vågen av heavy metal som svepte över Europa just under den tiden.
Umeå kändes för litet efter några år. Under åren 1985-1988 var bandet verksamt i Stockholm, där det släppte en singel. Då bestod bandet av Thomas Carfors, Jonny Lindkvist, Jonas Östman och Björn Melander.
Bandet provade även lyckan i Los Angeles 1991-1995. Då med Bo Werner, Mats Attaque, Thomas Carfors och Jan Eklund som medlemmar. Mogg spelade in en skiva i USA, men hade extrem otur. När skivan var inspelad gick bandet i konkurs och mastertapen låg inlåst i ett kassaskåp som bandet aldrig åter fick rättigheterna till. Medlemmarna fick istället försörja sig genom att ta ströjobb på olika byggen i USA- och spela in porrfilmsmusik innan medlemmarna slokörade återvände till Sverige och splittrades 1995.
I det senaste numret av Sweden Rock Magazine berättar musikjournalisten Stefan Johansson om sin tid på tidningen Okej.
Han berättar att det fattigaste band han någonsin mött var just Mogg.
– Absolut värst hade Jan Eklund det. Han var basist i Mogg – ”världens fattigaste band”, enligt dem själva – och åt ibland uppblött tidningspapper.
Eklund var inte direkt ledsen för det:
– Det är fibrer i det med, sade han, minns Johansson.
All respekt för Janne Eklund och för Mogg.
Det må ha varit världens fattigaste band.
Men det har ännu en rik låtskatt – och det var värt ett betydligt bättre öde.
Här är ett exempel på bandets klass. Liveklippet är från en spelning på Strandnäs högstadieskola 1986

youtube::y6VhYY2vQYg::

11 kommentarer

 1. Härligt, Daniel! Du har verklien fångat bandets historia på ett bra sätt! Varje ord är på pricken! Blir som vanligt sugen på en återförening!

 2. Man ser verkligen fram emot dina bloggar!Mogg helt klart underskattat, i världen!Tack och lov så får vi höra Jonny i NOC.
  Man får värsta ”flashbacksen” hur bra Mogg var.
  (DIO R.I.P)

 3. Du ser vilken uppmärksamhet det ger att skriva om viktiga och betydelsefulla grejer. Det har varit mycket om annat ett tag nu. Jag har skickat denna länk till det gamla gänget – de lär titta in snart.

 4. Tegar´n: Hårdrock är en av många viktiga och betydelsefulla grejer.
  Håkan: Jo. Mogg hade kunnat gå exakt hur långt som helst. I övrigt njuter jag också av Jonny Lindkvist i Nocturnal Rites. Han är en av de allra bästa inom den genren.

 5. aha! Nu fattar jag varför jag skiter ut en ny folkbladet varje morron…:-) Förresten var vi inte alls så fattiga. Vi prioriterade bara lite annorlunda. Det fanns alltid stålar till inträde och för många long-islands på Rainbow varje kväll! Klart vi ska återförenas och hojta lite grann!!

 6. Otroligt kul med lite nostalgiska reportage från 80-talets musikumeå! Hoppas det kommer fler reportage med t ex Gotham City, Metallien, The Join, Catch, Angel, Nasty Music osv!!

 7. Peter: Det kommer mer! Jag lovar!
  Janne: Jag hoppas att det var VF:s goda nyheter du käkade. Återförening! Härligt! Din kommentar ser jag som ett löfte. Comeback på House of Metal i Umeå! Det skulle vara ren och skär magi!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *