Metallien lade grunden

Numera är Jens Kidman stor i Meshuggah. Allt började dock i Metallien. FOTO. SCANPIX

Måndag 1 november kl 08.05
I dag är Fredrik Thordendal och Jens Kidman stjärnor i Meshuggah.
Men det var i Metallien allting började.
1985 bildades ett hårdrocksband i Sävar, utanför Umeå. Det var kraftigt inspirerat av band inom det som kallas New Wave of British Heavy Metal, det vill säga band som Judas Priest och Accept.
Influenserna gick över tid över även till thrash metal och band som Metallica.
Bandet repade intensivt och var aktivt fram till 1987. Under de två intensiva år som bandet existerade hann det bland annat med framgång vara med i Umeå rockbandstävling på Hagagården i Umeå både 1985 och 1986
1985 spelade bandet även in en demo på Tonteknik och det hann med omkring 30 livespelningar. Jag såg en av dem, det var under bandets första tid och jag imponerades verkligen av bandets framtoning och proffsighet. Under den spelningen hade Metallien Roger Olofsson på sång. Han påminde om en ung Paul Di’Anno.
Det var ingen tvekan om att Metallien hade tittat och lyssnat mycket på sina förebilder. Både riffen och rörelsemönstret på scen var hämtade från de stora hjältarna.
Under åren hann bandet avverka hela fyra sångare: Roger Olofsson, Erik Rosendahl, Thomas Johansson och Jens Kidman – just det, Jens Kidman som i dag vrålar i världskända Meshuggah.
En av originalmedlemmarna i Metallien, gitarristen Fredrik Thordendal, är i dag också en av huvudfigurerna i just Meshuggah. Du kan läsa mer om medlemmarna här.
Men det var i Metallien allting började.
Här är ett klipp från 1987. Live i Studion i Umeå.
Spana framför allt in sångaren Jens Kidman.
I spandex.
Och pudelfrilla.
Detta, mina damer och herrar, är en viktig del av Umeås kulturhistoria.

youtube::djsAd_nRhjc::

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *