Grattis, Alfred E Neuman!

Bilden är från 1970. Lasse O Månsson, till höger, blir gratulerad av amerikanske bokförläggaren William Gaines, till vänster, i samband med att svenska MAD fyllde tio år. FOTO: OLLE LINDEBORG/SCANPIX

Lördag 27 november kl 12.15
Jag har rätt så sjuk humor.
Jag tackar svenska MAD för det.
I en alldeles utmärkt artikel i Dagens Nyheter blir jag uppmärksammad om att den utmärkta serietidningen svenska MAD har gått och blivit 50 år.
MAD kom ursprungligen från USA. Under hösten 1960 lanserades skämttidningen även på svenska och lite oväntat blev den en succé. En stor anledning till det var mannen bakom verket, Svenska MAD:s mer eller mindre legendariske redaktör Lasse O Månsson (1931-1988).
Svenska MAD bestod av synnerligen sjuk humor och det var det som gjorde den så attraktiv när man växte upp. För den var rolig, men samtidigt också förbjuden och stundtals lite väl vriden och skruvad. Det innebar att den alltid var spännande.
Jag har inte läst svenska MAD på många år, men jag ser nu att ett jubileumsnummer av tidningen ges ut.
Det är inte alls omöjligt att jag köper det och då lär jag garanterat känna samma spänning som jag gjorde när jag var tolv.
Tills vidare säger jag bara detta till tidningens ständigt levande tecknade figur, Alfred E Neuman: Grattis på 50-årsdagen, din fårskalle!

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *