Var är logiken i domen?

Måndag 29 november kl 08.10
Vad är värre. Brott mot människor eller brott mot upphovsrätten?
Domen mot Pirate Bay väcker onekligen frågan.
Pirate Bay är en så kallad trackersida som kopierar och sprider digitalt material, detta i strid mot upphovsrättslagen.
Förra veckan fick de tre grundarna Fredrik Neij, Peter Sunde och Carl Lundström sina domar i hovrätten. Det skadestånd de tre måste betala är extremt högt. I tingsrätten dömdes de att betala 30 miljoner i skadestånd. Detta höjde hovrätten till hela 46 miljoner kronor.
Mårten Schultz är verksam vid Stockholms universitet. Han är docent i juridik, forskare och lärare i skadeståndsrätt. Han har följt rättegången mot Pirate Bay och reagerar på det stora skadeståndsbeloppet
– Det är så oerhört mycket pengar. Men det betyder nödvändigtvis inte att det är för mycket pengar. Det här är bland de högsta skadeståndsbelopp som någonsin dömts ut på grund av en brottslig handling i en svensk domstol vill jag påstå, säger han till Aftonbladet.
För att få lite perspektiv till domen mot Pirate Bay kan vi titta på andra utdömda skadestånd i samband med grova våldsbrott.
* Hagamannen Niklas Lindgren, den ökände våldtäktsmannen, dömdes att betala 850 000 kronor i skadestånd till sina offer.
* Mördaren och våldtäktsmannen Anders Eklund dömdes att betala 860 000 kronor i skadestånd till offrens anhöriga.
* Helge Fossmo och Sara Svensson dömdes att tillsammans betala 867 000 kronor i skadestånd för skotten i Knutby.
* Lasermannen John Ausonius, som dömdes för mord, mordförsök och grova rån fick betala ett skadestånd på totalt 1,9 miljoner kronor till sina offer och deras anhöriga.
* Förre polischefen Göran Lindberg dömdes bland annat för grov våldtäkt på en 17-årig flicka. Skadeståndet till henne: 175 000 kronor.
Domen mot Pirate Bay går med andra ord bara att tolka på ett sätt: Svenskt rättsväsende anser att brott mot upphovsrätten är extremt mycket allvarligare än att människor – och deras anhöriga – får sina liv förstörda av våldsmän.
Eftersom jag är en av dem som ständigt värnar om uppovsrätten förstår jag naturligtvis att det finns anledning att se allvarligt på Pirate Bays verksamhet och jag förstår även de upphovsmän som anser att de förlorat stora pengar genom dess verksamhet. Det kan också vara så att 46 miljoner är ett rimligt skadestånd. Det är jag inte rätt person att bedöma.
Problemet sitter nog istället i att skadestånden när det gäller våldsdomar är alldeles för låga. För hur räknar man ut vad ett mänskligt liv är värt? I relation till våldsdomar förstår jag därför inte logiken i domen i Pirate Bay-målet.
Kan någon berätta för mig varför grovt våld mot människor bedöms som så mycket mindre allvarligt.

2 kommentarer

  1. En otroligt viktig artikel om ett ämne som frustrerar många, speciellt unga. Upplever dock att meningen ”Pirate Bay är en så kallad trackersida som _kopierar_ och sprider digitalt material, detta i strid mot upphovsrättslagen.” ger ett felaktig bild om vad de inblandade i Pirate Bay dömdes för. Någon kopiering av upphovsrättsligt material har nämligen inte skett från deras sida däremot medhjälp till spridning av upphovsrättsligt material.

  2. Bill Gates är boven !! Eller den som uppfan datorn rent av cd skivan hårddisken (minnet )hur ska vi se på detta !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *