Ett dåd som skakar idyllen

Onsdag 22 december kl 20.05
Villaidyllen var på väg att vaggas in i julefriden.
Då förstördes allt.
Politikern Bernt Andersson knivhöggs.
Nu är allt ett enda stort ”varför?”.
Vansinnesdådet inträffade tidigt i morse och vi var tidigt ute med att rapportera om det här på folkbladet.nu.
Under dagen har vår nyhetsledning tillsammans med våra reportrar och fotografer jobbat intensivt med fallet. I morgondagens tidning kommer vi att berätta mycket mer om händelsen och rapporteringen på vår hemsida pågår också kontinuerligt.
Ett brutalt våldsdåd som detta är alltid lika tragiskt. När det är en politiker som drabbas går tankarna omedelbart till andra fall där politiker attackerats.
En fysisk attack mot en politiker är utan tvekan även en attack mot demokratin.
Än så länge är det emellertid alldeles för tidigt att basunera ut att detta är ett politiskt dåd. Den ännu okände gärningsmannen hade kanske inte en aning om att Bernt Andersson är en känd kommunpolitiker för Socialdemokraterna.
Oavsett motivet bakom dådet – om det ens finns något – är det omskakande och ännu ett tecken på de faror som finns i vårt till synes trygga samhälle.
Polisen i Västerbotten kablar då och då ut pressmeddelanden som berättar att Västerbotten är det tryggaste länet att bo i och att brottsligheten är oerhört låg i den här delen av landet.
Jag tvivlar inte på sanningen i det, men även om brottsligheten i stort är relativt låg är det ett faktum att alla tecken pekar på att de grova våldsdåden ökar i Umeåområdet.
På bara ett par års tid har vi haft mordet på Grisbacka, det så kallade grusgropsmordet, mordet och mordbranden på Mariehem samt ett flertal andra brutala misshandelsfall.
Förklaringen till de grova brotten är nog helt enkelt att Umeå växer. På gott och ont. Allt fler människor skapar allt större möjligheter, men också allt fler problem.
Tankarna går nu till Bernt Andersson. Vi kan bara hoppas att han klarar sig utan allvarliga men.
Dessutom räknar jag med att alla tänkbara resurser sätts in så att gärningsmannen grips så snabbt som möjligt. Polisen i Umeå får fira jul en annan gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *