Tok-Abraham väcker känslor

Onsdag 29 december kl 14.40
VF publicerar just nu en följetong av boken ”Tok-Abraham” i pappersupplagan.
Den skapar debatt.
”Tok-Abraham” är en roman av Jan Wolf-Watz, född 1945 i Vännäs. Den är utan tvekan originell, men då handlar den också om en mycket originell person.
Romanen handlar om den legendariska Karl August Abrahamsson. Han föddes 1873 i Tuggensele, Lycksele och avled i TBC 1947 på Hällnäs sanatorium.
Han arbetade som agent åt ett grossistföretag och cyklade med varor längs Vindelälven och Umeälven. Han var också uppfinnare och gårdfarihandlare med damunderkläder som främsta specialitet. Legenden säger också att han hade ett närmast sjukligt intresse för kvinnor.
Karl August Abrahamsson, ”Tok-Abraham”. Jan Wolf-Watz vill i sin roman beskriva den människa som allmänt betraktades som en byfåne.
Under julhelgerna publicerar VF romanen i 17 avsnitt. Vi lottar även ut boken bland våra läsare.
Somliga uppskattar den. Andra inte.
En person, som varit prenumerant på VF i 22 år, tillhör skaran som är så upprörd att hon nu planerar att säga upp tidningen.
”Hej Daniel och till att börja med vill jag tacka för en bra tidning. Har varit prenumerant hos er nu 22 år med några få korta avbrott men alltid åter till er. Och detta är faktiskt första gången jag har en åsikt som jag inte kan släppa. Denna så kallade följetong Tok-Abraham. Vad är detta för nåt? Jag har från första till senaste bokstav i detta ”dravel” inte förstått ett enda dugg”, skriver hon i ett mejl till mig.
Prenumeranten säger att hon saknar sammanhang i romanen.
”Det är ju ingen berättelse utan bara en massa ord som inte har för mig någon betydelse. Jag menar när man jämför med till exempel Jonas Sjöstedts bok som ni gav oss läsare en inblick i så var det ju både förståeligt och hade ett samhang. Man längtade till nästa dag för att få veta mer”, skriver hon
En rejäl sågning av Tok-Abraham, alltså. Samtidigt vet jag också att det finns prenumeranter som uppskattar berättelsen”.
Vad säger du?
Är det en bra roman eller håller du med den kritiska prenumeranten?

1 kommentarer

  1. Daniel, jag håller faktiskt med prenumeranten. Tok-Abraham må ha varit en originell och därför också intressant person men följetongen om honom säger mig ingenting!!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *