Rädda skrämmer rädda

På lördag är månen ovanligt nära. Det är ingen farligt med det. FOTO: SCANPIX

Torsdag 17 mars l 19.20
Ni kanske minns jordbävningen i Haiti. Sångerskan Carola Häggqvist hänvisade till bibeln och antydde att världens undergång var nära förestående.
Nu är det dags igen. Nu pekas månen ut som boven i dramat.
Av någon anledning vill människan alltid se onda tecken i tiden.
I bibeln finns många profetior om armageddon, världens undergång och den slutliga striden mellan det onda och det goda. Det är då Jesus ska komma tillbaka till jorden, enligt de kristna.
När detta ska ske har människan i alla tider försökt tolka.
Genom årens lopp har världen dödförklarats åtskilliga gånger och människor har mer eller mindre blivit galna av rädsla på kuppen.
Efter att jordbävningskatastrofen i Haiti ägt rum i början av 2010 reste sångerskan Carola Häggqvist till katastrofområdet. När hon stod där i ruinerna hänvisade hon till bibeln och såg det som hade hänt som ett bevis på att vi närmar oss världens undergång.
Liknande ord hördes i samband med tsunamin 2004 och nu är det på nytt dags, med tanke på händelserna i Japan – och denna gång skylls det till stor del på månen.
På lördag, 19 mars, kommer månen att passera ovanligt nära jorden. Avståndet är då 356 578 kilometer, läser jag i Dagens Nyheter.
Ett sådant läge gyllene läge till spekulation missar förstås inte konspirationsteoretikerna.
Somliga ser ett samband med händelserna i Japan och andra hävdar att detta nu kommer att ge konsekvenser i form av ännu mer kaos i form av alla möjliga och omöjliga naturkatastrofer.
Ola Karlsson, som är astronom vid Uppsala universitet säger, inte oväntat, att det inte finns någon anledning att oroa sig. Det enda som eventuellt påverkas av månen är tidvattnet.
– Tidvattnet styrs ju av månen framför allt. Det man skulle kunna se är i så fall aningen lite kraftigare tidvatten. Men med de här skillnaderna mot det normala så är det inte mycket att komma med, säger han till Dagens Nyheter.
Fenomenet med att religiösa människor ständigt försöker se tecken i tiden på att världens undergång är nära är ändå fascinerande och skrämmande på samma gång.
För det handlar förstås om rädsla.
Rädda människor skrämmer upp andra rädda människor.
Och rädsla som sprids riskerar, om något, att orsaka kaos.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *