Religionen dödförklaras

Fredagsbön i moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm. FOTO: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Onsdag 23 mars kl 11.20
Att människan blir allt mer sekulariserad är ingen nyhet.
En ny amerikansk studie går många steg längre.
Enligt den kan religionen snart vara helt utrotad i nio nationer.
Jag läser om studien i Dagens Nyheter. Forskarna har, genom att använda sig av en matematisk modell, analyserat samspelet mellan de antal människor i de respektive länderna som är religiösa och de sociala motiv som finns för att tillhöra en religion.
Forskarna har tittat på statistik från ett sekel tillbaka. Studien kommer fram till att religionen är på väg att dö ut helt och hållet i Australien, Österrike, Kanada, Tjeckien, Finland, Irland, Nederländerna, Nya Zeeland och Schweiz.
Sverige finner jag ingen uppgift om, men det troliga är förstås att studien skulle få samma resultat här.
– I ett stort antal moderna sekulära demokratier har det varit en trend att folk identifierar sig själva som ickereligiösa – i Nederländerna var antalet 40 procent och den högsta vi såg var i Tjeckien, där antalet var 60 procent, säger Richard Wiener, som  är verksam vid universitetet i Arizona och en personerna bakom studien, till BBC News.
Nya tider – med förändrade levnadsmönster som följd – ger inte bara nya situationer och utmaningar för företag som måste anpassa sig för att nå kunderna, utan även för religionen.
I dagens samhälle står det individuella valet i centrum nästan överallt. Detta förs över även på det som inte är materialistiskt, det vill säga religionen.
Av människor som betraktar sig själva som troende hör man ofta: ”Jo, jag tror på Gud. Men jag tror på mitt eget sätt”.
De traditionella religionerna förlorar i makt. Allt fler kallar sig ateister och de som ännu är troende finner sin egen väg..
Men det låter ändå väl drastiskt att dödförklara religionen helt.
Själva religiositetens kärna och den så kallade privatreligiositeten är förmodligen långt ifrån lika hotad som den organiserade religiositeten.

1 kommentarer

  1. Jag tycker mest att det känns som ytterligare en mobbningsattack från ateistiskt håll. Ateism i stort handlar ju bara om att peka finger och håna andra. (Om man använder deras egen retorik mot dom)

    Du berör det ju i texten, men att klumpa ihop ”religion” till ett samlingsbegrepp är himla (!) knepigt och direkt korkat av den allmänne ateisten.

    Jag som kristen får utstå spott och spe för vad den katolska kyrkan gjorde under korstågen, för påvens homofobi och till och med för Knutby. Det tas upp som exempel och tydliga tecken på att kristendomen är inskränkt (!) och horribel. Det är den inte alls. KYRKAN är inskränkt och horribel på vissa plan. Jag tänker inte ta ansvar för det.

    På samma sätt som jag inte tänker tro (!) på en ”vetenskaplig rapports” inskränkta och medvetet riktade resultat.. 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *