Rökning en klassfråga?

Onsdag 23 mars kl 16.40
Rökning är, som alla vet, väldigt skadligt.
Därför är det förstås bra om så många som möjligt kan fimpa.
Men varför ska vi göra det hela till en klassfråga?
Trots att det är allmänt känt att rökning medför sjukdomar och kraftigt ökad risk att dö i förtid är det ännu relativt vanligt, inte minst bland kvinnor. Rökning är dessutom skadligare för kvinnor än för män, enligt en rapport från Folkhälsoinstitutet.
Nu läser jag i Aftonbladet att både Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill minska frestelserna genom att gömma cigaretterna bakom diskerna i butikerna.
– Om du säljer det dolt så ger du en tydlig signal om att detta är något farligt, säger Eva Olofsson (V) till tidningen.
Kanske har hon rätt.
Men jag tycker också att varningsetiketterna bör ändras i Sverige.
I England finns det både bilder och texter på cigarettpaketen och jag lovar. Man blir inte röksugen när man ser sådana bilder.
Dessa bilder är betydligt mer avskräckande än enbart text som finns på de svenska paketen.
Ni kan själva se ett exempel på bilden här till höger.
Allt som kan förhindra rökning är positivt. Därför blir jag irriterad när jag läser tobaksforskaren Karl Olof Fagerströms ord i Aftonbladet. Det känns så provocerande att jag får lust att tända en cigarett i ren protest, trots att jag inte röker till vardags.
Enligt Fagerström är nämligen rökare olyckliga människor, hur han nu kan veta det.
– När jag började med det här i mitten av 70-talet var rökare tvärsnittet av befolkningen. I dag har det blivit en tyngdpunkt på lågutbildade, arbetslösa människor som har psykiatriska problem. Alla har inte fulla diagnoser men är smådeprimerade. När jag ser rökare förstår jag att de inte har ett riktigt bra och lyckligt liv. Varför ska man röka när man har en bra familj, bra jobb med hög lön och en aktiv fritid, säger Karl Olof Fagerström.
Varför uttrycker han sig på det sättet?
Vill han bara förnedra de som är rökare?
Varför i hela friden gör han rökning till en klassfråga?
Tyvärr tar hans brist på att uttrycka sig fokus från den viktiga diskussionen kring rökningens skadeverkningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *