Det är relevant journalistik

Håkan Juholt och hans särbo Åsa Lindgren. FOTO: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Tisdag 29 mars kl 08.15
Håkan Juholts särbo är dömd för bedrägeri.
Hon är inte politiskt aktiv – ändå skriver alla medier nu om det.
Publiceringarna får kritik, men är helt relevanta.
För det här handlar egentligen inte främst om Juholts särbo. Utan om valberedningen – och Juholt.
Det var i går som di.se avslöjade att Socialdemokraternas ledare Håkan Juholts särbo Åsa Lindgren är dömd för bedrägeri. Hon dömdes 2007 efter att ha lurat till sig 45 908 kronor av sin dåvarande arbetsgivare, Fritidsresor.
– Hon har gjort ett brott, hon har erkänt det, sonat det och jag har förlåtit det, säger Håkan Juholt till Aftonbladet.
Det är gott så.
Många tycker att det borde ha satts stopp där – eller inte skrivits allt om det hela, eftersom Åsa Lindgren inte har något politiskt uppdrag utan bara råkar vara särbo med en av landets mäktigaste politiker.
Men publiceringen är högst relevant.
För frågan är varför Håkan Juholt inte berättade någonting om detta i samband med att han rekryterades.
– Jag reflekterade inte överhuvudtaget över detta, med tanke på att hon tagit sitt straff och inte är i närheten av ett politiskt uppdrag, säger han till Aftonbladet.
Just de orden är illavarslande för Håkan Juholt.
Politiker i Sverige granskas – och ska granskas.
En ledare för ett så stort parti som Socialdemokraterna granskas extremt hårt – och ska granskas extremt hårt.
Det borde Håkan Juholt varit oerhört medveten om när han rekryterades och reflekterat över – och det borde naturligtvis även valberedningen ha gjort.
Självklart var det omöjligt att hålla den här historien hemlig.
Nu avslöjades den av di.se, men hade förr eller senare läckt ut i varje fall.
Om Juholt hade valt att berätta om detta på en gång hade det jobbiga blivit så mycket mindre jobbigt. Då hade det här inte alls blivit en lika stor fråga.
Alla människor kan begå misstag. Åsa Lindgren har sonat sitt brott och ska inte behöva ta en massa skit för det som hände i det förflutna.
Åsa Lindgren kan gå rakryggad.
Hennes tidigare brott i det förflutna är inte Juholts stora problem.
Det som ligger honom i fatet är att han inte berättade någonting om det och att han inte överhuvudtaget reflekterade över detta.
Juholts felaktiga bedömning kan skada förtroendet för honom.
Det är just det som gör att detta handlar om relevant journalistik och inte om skvaller.

9 kommentarer

 1. Begå ett misstag, ett märkligt uttryck då kvinnan i fråga väl var medveten att det var stöld och det pågick under en längre tid, vore det inte för att det var första gången hon stod inför domaren hade påföljden högst troligt blivit fängelse. Oavsett vad hon eller han säger kommer hon att vara en offentlig person så länge Juholt är aktiv. Politik handlar till stor del om förtroenden och föredömen härav kan inte dylika ärenden ignoreras av media och jag misstänker då sötebrödsdagarna tar slut kommer detta återigen upp på bordet. Publiceringen är relevant och skall så i framtiden också vara i dylika ärenden. Skulle däremot inte publicering ha skett skulle det helt enkelt vara en kvittens på att tidningen anser brottet ringa och obetydligt samt att stjäla från arbetsgivaren och lura enskilda.

 2. Vilket liv på media det blev nu. Juholt var ju inte ens ihop med denna kvinna när brottet begicks.Den borgliga pressen har gått och blivigt skogstokig,vad skrev dom när Reinfelt tog in den ena brottslingen efter den andra? I stort sätt ingenting!!!!
  Heja Håkan lägg detta bakom dig och kör vidare för en valseger 2014.

 3. Denna fakta är verkligen relevant. Eftersom hon är riktigt nära en hög makthavare i Socialdemokraterna så kan man ju i förlängningen anta att hon, som dokumenterat visat på bristande moral och föga respekt för ditt och mitt, påverkar sin man i fel riktning när han står inför de avgörande besluten.

 4. Det är inte relevant vad en närstående gjort. Speciellt inte när personen i fråga fått ta konsekvenserna av sitt handlande. Det är såna här saker som skrämmer människor att ge sig in i politiken och att ta på sig förtroendeuppdrag.
  Visa mig den människa som inte har nånting att skämmas för i sitt förflutna, speciellt om det dessutom inbegriper hela ens familj.

 5. Lite fult av Kulbo att hålla detta hemligt, dom hoppades såklart på att media aldrig skulle få nys om detta.
  Trovärdigheten hade varit bättre om dom gått ut med det innan han valdes till partiledare, nu är dom båda fifflare…

 6. nosse!!! varför ska de gå ut med det??? vad är problemet??? svindla pengar för ett antal år sedan, straffet avtjänat. gåttar du dej liksom slaskmedia som vill förstöra människkors liv och göra dem arbetslösa samt dra dem i smutsen??? koncentrera dej på nutida grova brottslingar istället. Jag skiter i sossarnas politik men människor ska inte hängas ut så att skvallersvensken ska få mjäka sej över gammal dynga som inte är relevant i realtid

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *