Skurk förtjänar respekt

Torsdag 31 mars kl 10.05
Tidningen Skurk kan man antingen uppskatta eller tycka illa om.
Det är helt ointressant.
Det väsentliga är att den har all rätt att sprida sin information och att den ska respekteras för det.
Därför var det bra att en intagen överklagade anstalten i Umeås beslut att stoppa den.
I VF i onsdags kunde ni läsa att anstalten i Umeå har stoppat rättsmagasinet Skurk, som har den dömde annonsbedragaren Raja Arlevin som ansvarig utgivare. Arlevin dömdes till fem års fängelse för en av de största annonsbluffarna i svensk kriminalhistoria.
Magasinet Skurk har som målsättning att göra annorlunda journalistik där saker och företeelser inte enbart skildras ur polisens perspektiv, utan mer från brottslingarnas synvinkel.
Tidningen har kända medarbetare som bland andra prisbelönte journalisten Dick Sundevall, brottsmålsadvokaten Peter Ahltin och Gunno Gunnmo, tidigare chef för Stockholmspolisen.
Tidningen Skurk har nu skickats som gratisexemplar till alla anstalter i landet. Den har godkänts överallt – utom på anstalten i Umeå. Där dömdes den ut av kriminalvårdschefen Anita Eriksson, som ansåg att den uppmanar till brott och hon befarade att tidningens budskap ökar risken att de intagna återfaller i brott.
Dick Sundevall sade i intervjun med VF att beslutet var helt felaktigt och jag håller med honom till fullo.
Det gör även en av de intagna på anstalten i Umeå. Han överklagade beslutet och ärendet anmäldes till Justitieombudsmannen.
Nu har kriminalvårdschefen upphävt sitt eget beslut, vilket du kan läsa om här.
Numera godkänns tidningen Skurk – även i Umeå.
Anstalten i Umeå borde aldrig ha tagit det första beslutet att stoppa tidningen, men jag är glad att ledningen har tänkt om och numera tillåter den.
För varken kriminalvårdschefer eller andra behöver uppskatta innehållet i tidningen Skurk, men alla måste respektera tidningens rätt att sprida sin journalistik och att uttrycka sina åsikter.
Därför var det väldigt bra att den intagne överklagade anstaltens beslut.
Det fria ordet måste få leva.
Även på en anstalt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *