Starkt gjort av Helin

Drottning Silvia fick använda en krycka efter sitt fall. FOTO: LINUS SUNDAHL-DJERF/SCANPIX

Torsdag 7 april kl 08.05
Drottning Silvia skadade sig när hon flydde undan Aftonbladets fotograf.
Detta har förstås lett till ett stort mediapådrag. Men det kommer att tystna.
Aftonbladet har nämligen vänt allting till en seger.
Det var när en av Aftonbladets frilansfotografer skulle fotografera Silvia i New York som det hela inträffade. Drottningen kände sig trängd av fotografen och när hon flydde undan ramlade hon och skadade foten.
Hovet och dess presschef Bertil Ternert var först väldigt upprörd och sade att drottningen blivit utsatt för ett ofredande av Aftonbladets fotograf.
Nu låter det annorlunda – tack vare en mycket snygg och proffsig hantering av Aftonbladet och dess chefredaktör Jan Helin.
Helin gjorde nämligen precis det han allra bäst kunde göra i situationen.
Han tog på sig hela ansvaret personligen, bad om ursäkt och berättade vilken tydlig policy Aftonbladet har när det gäller hur kungafamiljen bevakas. Helin tog också personligen på sig ansvaret över att frilansfotografen inte var instruerad i denna policy.
Det har gett resultat.
Bertil Ternert tonar nu ner sina ord om ofredande.
– Begreppet ofredande använde jag för att beskriva att drottningen kände att hon inte kunde välja den utgång hon hade tänkt ur butiken. Juridiskt sett vet jag inte var händelsen hamnar, säger han till Aftonbladet.
Ternert säger också att han har stor respekt för på vilket sätt Aftonbladet har hanterat ärendet.
Det har jag också, för Aftonbladet har lyckats vända detta till en seger, genom att kraftfullt be om ursäkt och betona att det som hänt var en olycklig händelse som normalt inte ska inträffa.
Det är både starkt och skickligt gjort av Jan Helin.
Jag är rätt så övertygad om att Aftonbladets agerande i det här fallet kommer att gynna arbetsklimatet för samtliga medier när det gäller den fortsatta bevakningen av hovet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *