Patrik Sjöberg är stark

Patrik Sjöberg avslöjar en mörk hemlighet i sin nya bok. FOTO: NIKLAS LARSSON/SCANPIX

Onsdag 27 april kl 20.55
Jag har alltid varit imponerad av Patrik Sjöberg. Och av Viljo Nousiainen.
Nu avslöjas den mörka hemligheten.
Sjöberg blev utsatt för sexuella övergrepp.
Min bild av Viljo Nousiainen (1944-1999) har alltid varit myckt ljus.
Jag har sett Patrik Sjöbergs styvpappa och tränare som en hjälte, en person som hjälpte en strulig kille att bli bäst i världen. En person som gav denne strulige kille en trygg axel att luta sig mot, en person som blev den manlige förebild han behövde.
Jag hade uppenbarligen helt fel. Extremt fel.
För nu berättar Patrik Sjöberg den hemska sanningen i sin bok som nu släpps.
Han berättar att han under hela sin uppväxt blev utsatt för sexuella övergrepp av Nousiainen.
– Han kallade det vetenskapliga tester. Som idrottsman var man tvungen att mäta kroppen på olika sätt, även spermatest som han kallade det. Det var ett sätt att veta att kroppen tål hårdare träning, sade han, säger Patrik Sjöberg, till SVT.
Övergreppen började när Sjöberg bara var elva år gammal och han får nu stöd av andra i sin berättelse.
Friidrottstränaren Yannick Tregaro och den tidigare nordiske mästaren i tresteg, Christian Skaar Thomassen, berättar att även de blivit utsatta för liknande övergrepp av Nousiainen.
– Jag kände en egen skuld och skämdes över det som hänt, säger Yannick Tregaro till P1.
Sjöberg misstänker att han utsatt ännu fler unga friidrottare för övergrepp och han hoppas att boken ska hjälpa andra utsatta att våga prata.
– Jag hoppas att det leder till att en unge går till polisen eller berättar för sina föräldrar. Då har man hjälpt någon i alla fall, säger han i Aftonbladet.
Patrik Sjöberg bar länge hemligheten inom sig. Det är starkt av honom att nu gå ut och berätta och jag är helt övertygad om att hans berättelse kommer att hjälpa andra i samma situation.
Jag har ännu inte läst boken. Jag har bara läst de artiklar som hittills skrivit om den.
Det har räckt.
Min bild av både Patrik Sjöberg och Viljo Nousiainen har för evigt förändrats.
Numera är Sjöberg en ännu större hjälte.
När det gäller Viljo Nousiainen tar det emot att tala illa om en död person, men jag kan i varje fall konstatera att han definitivt är struken på min lista över förebilder och idrottshjältar.

Patrik Sjöberg har klarat 2,38 i sitt första försök i höjdhoppsfinalen vid världsmästerskapen i Rom 1987. Ytterligare två man klarade samma höjd, dock inte i första försöket och Sjöberg blev därmed världsmästare. FOTO: JAN COLLSIÖÖ/SCANPIX

4 kommentarer

  1. Nousiainen dog 1999 och kan därmed inte bemöta anklagelserna. Det är därför viktigt att konstatera att det aldrig kommer att gå att få någon klarhet i frågan om hans eventuella skuld. Men han har aldrig dömts för något sådant brott, mig veterligen heller ej anmälts för något sådant eller varit föremål för någon polisiär utredning. Det har heller inte riktats några anklagelser mot honom om något liknande, åtminstone inte sådana som nått offentligheten./Källa: SvD

    Jag tycker publiceringen är vedervärdig.

  2. Bo: Du har helt rätt. Viljo Nousiainen är död och kan varken ställas till svars eller försvara sig mot anklagelserna. Han är heller inte dömd för det han anklagas för. För mig är det trots det självklart att publicera uppgifterna i det här fallet. Det är viktigt att den här historien berättas. Det är viktigt att den kommer fram. Sjöberg får också stöd av andra i sin berättelse, jag tänker då på Yannick Tregaro och Christian Skaar Thomassen. De händelser som Nousiainen anklagas för är vedervärdiga. Däremot håller jag inte med om att publiceringen är vedervärdig.

  3. Lite lustigt att Sjöberg går ut med detta i samma sekund som boken släpps, det här handlar bara om att tjäna pengar.

  4. Ja jag tror nog att den här hemska historien är sann,då tre stycken kända personer vittnat om att det stämmer.Men sen har media cirkusen dragit igång och man får nästan känslan att det finns pedofiler/undomsledare bakom varje buske,finns det inga proportioner på media?En flåsande Lotta Bromee på radion i dag ställer uppfordrande frågor till Riksidrotts förbundets ordförande:Vad gör ni för att leta upp alla pedofiler?Och så där låter det över alla media,alla har fått hybris.Redan idag har ungdomsidrotten svårigheter att få tag i ledare,tror någon att det blir lättare efter denna fullkommligt vettlösa jakt på pedofiler.Runt om i landet finns det säkert hundratusentals ungdomsledare/eldsjälar som ställer upp på ideell väg för ungdomslag och oegenyttigt för andras barn.Det är nog många som tänker sig för när dom tillfrågas om att jobba med ungdomar efter det här.Men givetvis är dom övergrepp som skett djupt tragiska,men trampa inte ner alla goda ledare i dyn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *