Allmänintresset är intekopplat till skuldfrågan

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson. En klok man. FOTO: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Söndag 8 maj kl 22.25
VF och många andra medier skriver om medieprofilen Ola Lindholm, som misstänks för narkotikabrott.
Frågan många ställer sig är varför media skriver ut hans namn innan dom fallit.
Men det är precis som nye PO Ola Sigvardsson säger: ”Allmänintresset är inte kopplat till skuldfrågan.”
Förra veckan hade jag förmånen att träffa den nya pressombudsmannen Ola Sigvardsson vid två tillfällen, dels under en debatt hos Tidningsutgivarna i tisdags, dels i samband med ett möte med pigga och aktiva Publicistklubben i norra Norrland i torsdags.
Det var två mycket trevliga och intressanta möten, med en ytterst klok och rutinerad journalist och publicist.
Sigvardsson, som är född 1954, fick bland annat både Stora journalistpriset och Guldspaden 1997 tillsamman med sin dåvarande kollega på Dagens Nyheter Pia Skagermark, detta för artikelserien ”Skolan och marknadshyrorna.
Sigvardsson har varit redaktionschef på Dagens Nyheter och är sedan 2004 chefredaktör på Östgöta Correspondenten i Linköping.
I september 2010 blev det klart att han skulle efterträda Yrsa Stenius som pressombudsman.
När Sigvardsson besökte Publicistklubben i torsdags blev det mycket diskussion kring namnpubliceringar och kring den avgörande fråga som varje utgivare ställer sig inför varje publicering. Hur stort är allmänintresset?
Just nu är det aktuellt med publiceringarna kring Ola Lindholm, chefredaktör för Kamratposten och populär programledare i barn-tv. Var det rätt att gå ut med hans namn långt innan dom fallit?
Ja. Jag anser det, med tanke på att han är en så stor förebild bland många barn och ungdomar och jag konstaterar precis som Sigvardsson: ”Allmänintresset är inte kopplat till skuldfrågan”.
Däremot är jag inte säker på att Sigvardsson håller med mig i bedömningen.
Under mötet hos Publicistklubben sade han nämligen att han tycker att idrottsstjärnor och kända artister allt för ofta hängs ut med namn och att de inte alls kan jämföras med till exempel politiker, som får finna sig att tåla betydligt mer.
Sigvardsson ansåg till exempel att det var rätt att skriva om Håkan Juholts särbo, Åsa Lindgren, och hennes förskringringsdom i slutet av 2007 och i det fallet håller jag med honom till fullo.
Jag tycker också att Sigvardssons resonemang att förtroendevalda politiker får tåla en hårdare granskning än idrottsstjärnor och kända artister är logiskt och klokt.
Men när vi utgivare bedömer hur stort allmänintresset är anser jag att det finns en viktig aspekt att ta ställning till och den är hur pass stor förebild personen i fråga är.
Pratar vi om Ola Lindholm är han en betydligt större förebild för tusentals barn och ungdomar än vad till exempel Håkan Juholt är.
Lindholm är ledamot i Bris förbundsstyrelse, han är programledare i de mest populära barnprogrammen och han är chefredaktör för Kamratposten.
Att han är misstänkt för narkotikabrott har utan tvekan ett högt allmänintresse – trots att dom inte fallit.
Som sagt. ”Allmänintresset är inte kopplat till skuldfrågan.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *