Domen ger oss inte svar

John Demjanjuk är dömd för medhjäp till mord på 28 060 människor. Frågan om vad som egentligen hände finns kvar. FOTO: SCANPIX

Fredag 13 maj kl 11.11
Den 91-årige gåtan John Demjanjuk.
Han är dömd för medhjälp till mord på 28 060 människor.
Hur har han orkat leva med sig själv och alla minnen under hela sitt liv?
Han föddes som Ivan Demjanjuk 3 april 1920 i trakterna kring Kiev i Ukraina.
1940 inledde han sin värnplikt i Röda Armén.
1942 blev han tysk krigsfånge.
Frågetecknen gäller vad som hände – och vad han gjorde – fram till krigsslutet 1945.
Själv säger Demjanjuk att han skickade runt mellan olika tyska fångläger innan han kom till USA efter krigets slut. Domstolen anser däremot att Demjanjuk var en av de krigsfångar som utbildades till att vara fångvakt i förintelselägren.
Kanske var det så att John Demjanjuk hamnade i en fruktansvärd situation där han ansåg att han inte hade något val. Kanske ställdes han inför ultimatumet att döda eller att själv bli dödad och kanske är han ännu så skadad att han än i dag inte kan prata om det som hände.
Tidigare har han anklagats för att vara ”Ivan den förskräcklige”, som var en tyrann i förintelselägren i Treblinka och Sobibór. Israels högsta domstol frikände honom från den anklagelsen 1993.
Han har nu istället pekats ut som lägervakt, verksam i koncentrationslägren Sobibór, Majdanek och Flossenbürg.
Demjanjuk förnekar och hela historien problematiseras förstås av att detta inträffade för så länge sedan.
Inga vittnen är längre vid liv.
30 november 2009 inleddes rättegång mot honom i en domstol i München.
I går kom domen.
Den 91-årige mannen anses ha medverkat till mordet på 28 060 människor i Sobibór, Domen blev fem års fängelse, men domstolen beslutade att han skulle släppas eftersom han har nått så hög ålder.
– Rätten ser det som bevisat att John Demjanjuk under andra världskriget var en del av den nazistiska maktapparaten. Den anklagade deltog villigt i massmord på judar, fastslog domaren Ralph Alt i sin dom som TT berättar om.
Förvaret har sagt att domen ska överklagas. Demjanjuk son har till exempel uttalat sig och sagt att hans pappa är oskyldigt dömd.
Exakt vad som hände i fånglägren får vi aldrig veta. Vi vet bara att det som hände är så fruktansvärt att vi aldrig fullt ut kan förstå det.
Och John Demjanjuk. Han är 91 år gammal. Hur har kan orkat leva så länge med alla minnesbilder från det fruktansvärda? Hans höga ålder känns som ett straff i sig och det sorgliga i allt det sorgliga är att vi aldrig kommer att få veta vad som hände.
Vi kommer inte ens att få veta om han verkligen gjort det han anklagats för.
John Demjanjuk är dömd.
Det ger oss tyvärr inte svar på frågorna.

youtube::OtC2b4Zv8TM::

youtube::Eg8l87yXJkM::

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *