Absurt hårda straff

David Cameron och hans gäng älskar inte direkt sociala medier. FOTO: SCANPIX

Onsdag 17 augusti kl 15.05
De båda unga männen försökte via Facebook locka fler till upploppen i London.
Nu har båda dömts till fyra års fängelse.
Straffen är absurda. Det är uppenbart att brittiska myndigheter vill statuera exempel.
Efter upploppen i England har premiärminister David Cameron gått ut hårt mot bland Facebook och twitter och hotat att stänga sajterna. Camerons uttalanden kan endast tolkas som ett mycket anmärkningsvärt och allvarligt hot mot yttrandefriheten, vilket jag kommenterade i min krönika i lördagens VF.
Nu har två unga män, 20 och 22 år gamla, fått sina straff.
Båda kommer från nordvästra Engand och straffas för att de har skapat sidor på Facebook. På dessa uppmanade de människor att samlas på platser i Northwich och Cheshire.
På 20-åringens Facebook-sida, ”Smash Down in Nortwich Town” uppmanades människor att samlas utanför en restaurang. Därefter skulle ett upplopp startas.
Uppmaningen blev ingen succé. Flera olika medier rapporterar att de enda som dök upp var polisen, som hade följt mannens aktiviteter på Facebook. 20-åringen greps på platsen.
9 augusti startade 22-åringen en liknande sida på Facebook. Den fick namnet ”The Warrington Riots”. Den raderades senare under samma dag. 22-åringen har bett om ursäkt och uppgivit att han var berusad och att allting var ett skämt.
Det spelar ingen roll.
Både 20-åringen och 22-åringen döms nu till fyra års fängelse. Fyra år! Det är ett absurt hårt straff och helt uppenbart är det så att de brittiska myndigheterna vill statuera exempel genom att skrämma människor från liknande aktiviteter på sajter som Facebook.
Polisens kommentar efter domen: ”Domarna visar vad som händer med den som försöker använda tekniken i kriminalitetens tjänst”.
Polisen har naturligtvis en viktig uppgift när det gäller att stävja den brottslighet som sker i samhället och via nätet.
Men är dessa unga män så grova brottslingar att de bör straffas så hårt?
Svaret måste rimligen vara nej.
De här männen är offer för de brittiska myndigheternas – med David Cameron i spetsen- hatkampanj mot sociala medier, en hatkampanj som i längden riskerar att slå mot yttrandefriheten.
Jag säger inte att 20-åringen och 22-åringen är oskyldiga. Men känslan är ändå att det straff de nu får är ett så mycket grövre brott än det de har utfört.
Jag håller med Andrew Nelson, från organisationen Howard League for Penal Reform.
– Det är ett hån mot straffproportionen, vilket är ett fundament i vår rättsstat, säger han till Sky News.
Den liberale parlamentsledamoten Tom Brake är inne på samma linje.
– Man bör uppmärksamma människor på de brott de har begått och samtala med dem. Det ska inte handla om vedergällning från domstolens sida, säger han till BBC.
Rättsstaten England känns inte speciellt rättssäkert.
Risken att dessa kritiserade domar orsakar nya upplopp känns uppenbar.

youtube::BQksa-KSV4Y::

 

2 kommentarer

  1. Är det bara jag som tycker att det var lämpliga straff? Kan vi hoppas på 8-12 år för dom som faktiskt var med i upploppen? Brottslingar skall vara i fängelse, inte på gatan!

  2. Helt galna straff men jag är inte förvånad. Utvecklingen i England med allt mer övervakning och kameror överallt visar ju vad staten vill åstadkomma. Man vill kontrollera sin befolkning så långt det bara är möjligt!

    Och nätet övervakas förstås också. Med det här straffet lär folk vakta sin penna när de ska skriva ngt på sina bloggar, facebook etc. Kan ju bli några år i fängelse om man slinter på tangenten för big brother ser dig överallt, ska du veta..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *