Maggie – du duger!

Torsdag 25 augusti kl 15.10
Utseendefixeringen är ett stort problem i dagens samhälle.
I oktober släpps en ny bok som handlar om en överviktig 14-åring som bantar och blir stjärna.
Boken riktar sig till fyraåringar.
Inte oväntat har den redan fått hård kritik.
Under de senaste dagarna har jag uppmärksammats om boken via flera medier, bland andra Aftonbladet.
Boken, som redan nu kan förbokas, heter ”Maggie Goes On A Diet” och marknadsförs som en äkta solskenshistoria.
”Boken handlar om en 14-årig flicka som går på diet och förvandlas från en extremt överviktig och osäker till en normalt stor flicka som blir skolans fotbollssjätna. Genom tid, träning och hårt arbete blir Maggie mer och mer självsäker och utvecklar en positiv självbild”, skriver till exempel Amazon.com.
Maggie blir mobbad för sitt utseende, men tack vare bantningen blir hon omåttligt populär. Vi har sett samma tröttsamma historia berättas åtskilliga gånger förut i böcker och på film. Skolans utstötta megatönt som alla skrattar åt blir balens sagolikt vackra drottning som alla älskar.
Den här boken riktar sig till barn som är i åldrarna fyra-åtta år och naturligtvis har den fått oerhört hård kritik långt innan den kommit ut.
Författaren Paul Kramer, som är bosatt på Hawaii, har tidigare skrivit barnböcker som tar upp svåra ämnen som sängvätning och skilsmässor.
Han säger att han är förvånad över kritiken mot boken om Maggie.
– Min avsikt var att skriva en berättelse som uppmuntrar barn att vara nöjda med sig själva, upptäcka nya, bättre sätt att äta och att lära sig att träna. Som barn fick jag lära mig att inte döma en bok utifrån dess utsida. Det är det många gör med boken om Maggie, säger Kramer till ABC News.
Jag har visserligen inte läst boken, men det behöver jag inte göra för att känna att Paul Kramer är ute på farligt vatten. Det tror jag alla som någon gång på något sätt varit i kontakt med ätstörningar vet och förstår.
Det är klart att det är positivt att uppmuntra till träning och att äta rätt.
Men på grund av utseendefixeringen i samhället är detta ett oerhört känsligt ämne som kräver stor försiktighet. Ett enda obetänksamt ord om utseendet kan leda till svåra konsekvenser för en människa. Det har vi sett flera olika exempel på, inte minst inom idrotten.
Om nu Paul Kramers avsikt var att uppmuntra barn att vara nöjda med sig själv borde han ha valt en helt annan ingångsvinkel.
Då borde han ha skrivit en bok om Maggie, en ung tjej som duger precis som hon är  och är älskad för sin egenart – trots att hon upplever sig själv som överviktig.
Den boken hade jag velat köpa.

youtube::bK2oNSYGytQ::

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *